Кламер БГ - Новини: Нова Каледония не пожела независимост от Франция

Нова Каледония не пожела независимост от Франция

Свят

|
Нед, 04 Ноем 2018г. 15:24ч.
Нова Каледония не пожела независимост от Франция

Противниците на независимостта на френската територия Нова Каледония победиха на референдума, след като 56.4 на сто от избирателите гласуваха та да не се отделя от Франция, предаде АФП в неделя, цитирайки окончателните данни, представени от Централната избирателна комисия. Вотът е преминал при 80.63 на сто активност

В последните часове на допитването в редица населени места е имало безредици, били са подпалени няколко машини за

гласуване, а неизвестни са замеряли с камъни сградите на избирателните секции.

Победата на поддръжниците на Франция в референдума се оказа доста под очакваното, посочва агенцията и цитира данни от проучване, според което 70-75 на сто от жителите на Нова Каледония смятат, че територията трябва да остане в границите на Франция, но с особен статут и разширени права на местните власти. Според местни коментатори отслабването на техните позиции в крайния резултат на допитването ще окаже въздействие върху по-нататъшните преговори между двамата политически лидери на региона, които са на противоположно мнение за статута на Нова Каледония.

Френският президент Еманюел Макрон изрази задоволството си от резултата.

"Радвам се и съм горд с това, че мнозинството жители на Каледония направиха избор в полза на Франция. Като президент на страната ще подчертая, че това за нас е израз на доверие към Френската Република, към нейното бъдеще и нейните ценности", каза Макрон

"Единственият губещ е стремежът към разкол и насилие, пренеблежения към ближния. Единственият печеливш е мирният процес", посочи още френският държавен глава. Той допълни, че въпросът за решаването на въпроса за Нова Каледония не може да стане по друг път освен този на диалога с активното участие на всички политически сили.

Макрон отбеляза високата избирателна активност и това, че предизборната кампания е била проведена в дух на уважение между политическите опоненти и в стремеж да се запази мирът и и диалогът, установени в територията през последните 30 години.

Той допълни, че в най-скоро време правителството му ще предложи на политическите сили в Нова Каледония да се проведат широки политически консултации за бъдещето на региона и за целта в Нумеа още в понеделник ще отиде премиерът Едуар Филип.

mediapool.bg