Кламер БГ - Новини: Все повече британци искат ирландско гражданство заради Брекзит

Все повече британци искат ирландско гражданство заради Брекзит

Свят

|
Пон, 31 Дек 2018г. 13:12ч.
Все повече британци искат ирландско гражданство заради Брекзит

Все повече британци кандидатстват за ирландско гражданство заради Брекзит. През 2018 г. броят им се е увеличил с 22% и вече е два пъти по-голям в сравнение с времето, когато Великобритания гласува за напускането на Европейския съюз през 2019 г., съобщи Ройтерс, като се позова на ирландското външно министерство.

Близо 100 000 британци са поискали да получат ирландски паспорти и по този начин да запазят европейското си гражданство. През 2017 г. броят им е бил 81 000. Близо 45 000 бяха подадените молби за ирландско гражданско през 2015 г. - годината преди референдума за Брекзит, след който молбите рязко нараснаха.

Всеки роден в Република Ирландия или в Северна Ирландия, или с ирландски родител или прародител има право на ирландски паспорт, а това са общо 6 милиона британски граждани. Те имат право на двойно гражданство.

Молбите за ирландски паспорти в Северна Ирландия, чиито граждани могат да имат двойно гражданство - ирландско и британско, тъй като провинцията е част от Обединеното кралство, се увеличиха с 2 процента тази година.

mediapool.bg