Кламер БГ - Новини: Байдън нареди разсекретяване на разследването за атаките на 11 септември

Байдън нареди разсекретяване на разследването за атаките на 11 септември

Свят

|
Съб, 04 Септ 2021г. 12:02ч.
Байдън нареди разсекретяване на разследването за атаките на 11 септември

Байдън нареди разсекретяване на разследването за атаките на 11 септември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън нареди разсекретяването на документи от правителственото разследване на атаките от 11 септември, предадоха световните агенции в събота.

Обнародването трябва да стане през следващите шест месеца.

Според указа на президента Министерството на правосъдието и други правителствени агенции трябва да направят преглед на документите, свързани с действията на ФБР по повод атентатите ,и да се публикува цялата информация, с изключение на случаите, в които има причини да не се разкриват данните.

Решението е в отговор на искания от семейства на жертви на атентатите.

Около 1800 американци, сред които и родственици на жертвите на терористичните атаки, се подписаха под петиция, с която го призовават да се ъздържа от посещение на паметни мероприятия, последени на предстоящата 20-та годишнина то трагичните събития, докато не разсекрети обстоятелствата около атентатите. Според подписалите се в тези документи се съдържат доказателства за съпричастност на лидери на Саудитска Арабия към случилото се. Те припомнят на Байдън, че като кандидат-президент пое задължение да разкрие възможно най-много информация за разследването, но така и не направи това.

Междувременно Си Ен Ен съобщи, че разузнаването на САЩ се опасява, че терористичните групировка може да използват 20-годишнината от атаките и последните съботия в Афганистан за пропаганда и вербуване на нови членове. Телевизията цитира документ о 1 септември на Федералното бюро за разследване, Министерството на вътрешната сигурност и Националния контратерористичен център на САЩ.

В него се посочва, че в последно време терористи от групировките на "Ал Каида" и "Ислямска държава" използват тези събития за пропагандата си. Американското разузнаване обаче се съмнява, че екстремистите готвят нови атаки заради годишнината.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от "Ал Каида" похитиха четири пътнически самолета. Два от тях бяха разбити в Световния търговски център в Ню Йорк, един от тях бе свален над Пентагона във Вашингтон, а четвъртият също бе отправен към столицата, но се разби в щата Пенсилвания.

В резултат на атаките загинаха общо 2977 души.

mediapool.bg