Кламер БГ - Новини: Мъж наръга 7 души в супермаркет в Окланд, трима са в критично състояние

Мъж наръга 7 души в супермаркет в Окланд, трима са в критично състояние

Свят

|
Съб, 04 Септ 2021г. 12:02ч.
Мъж наръга 7 души в супермаркет в Окланд, трима са в критично състояние

Мъж наръга 7 души в супермаркет в Окланд, трима са в критично състояние

22-годишен ислямист от Шри Ланка наръга седем души в супермаркет в Окланд, Нова Зеландия. Трима от тях са в критично състояние, съобщи в събота министър-председателката Джасинда Ардърн, цитирана от Ройтерс.

Нападателят е бил застрелян от полицаи 60 секунди след като започнал да ръга хора с нож. Реакцията е била толкова бърза, защото мъжът е бил следен като изключително опасен, след като през юли бил освободен от затвора след тригодишна присъда отново за нападение с нож срещу служители на правоохранителните органи..

Мъжът дошъл в Нова Зеландия през 2011 г. Той е бил познат на спецслужбите като последовател на джихадистката групировка "Ислямска държава". Попаднал в полезрението на новозеландската полиция заради екстремистки изявления във Фейсбук. През 2018 г. той бил арестуван на международното летище на Оклайнд в опит да влезе на територията на Сирия, след което бил освободен под гаранция, но я нарушил и нападнал с нож служител на изправителното учреждение, където бил настанен.

След освобождаването му от затвора той бил поставен под денонощно наблюдение

Ардърн обеща да внесе промени антитерористичното законодателство, предаде ДПА.

По думите й парламентът ще приеме до края на месеца закон, който ще криминализира планирането на терористична атака.

От веригата "Каунтдаун" (Countdown), в чийто супермаркет бе извършена атаката, съобщиха, цитирани от Ройтерс, че са махнали всички ножове и ножици от рафтовете в своите магазини. Мярката е временна, докато решат дали да продължат да продават такива опасни предмети, тъй като ислямистът грабнал в супермаркета ножа, с който наръгал клиенти.

mediapool.bg