Кламер БГ - Новини: Отпада карантината за ваксинираните пристигащи българи в Канада

Отпада карантината за ваксинираните пристигащи българи в Канада

Свят

|
Съб, 04 Септ 2021г. 14:51ч.
Отпада карантината за ваксинираните пристигащи българи в Канада

Отпада карантината за ваксинираните пристигащи българи в Канада

От 7 септември Канада въвежда нови правила за пристигащите български граждани, които ако са напълно ваксинирани, няма да са длъжни да остават под 14-дневна карантина, съобщи Министерството на външните работи в събота. Те обаче трябва да имат отрицателен PCR тест, резултатите от антигенните не се приемат.

По информация на посолството ни в Отава напълно ваксинираните чуждестранни граждани при влизане в Канада трябва да покажат доказателство за пълната серия от ваксинация, направена 14 дни по-рано. В момента в Канада одобрените ваксини са: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson). Те трябва да представят и негативен резултат от PCR тест за Cfvid-19, направен не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт, или предишен положителен резултат за коронавирус, получен от 14 до 180 дни преди заминаването за Канада.

Пристигащите не трябва да имат симптоми на болестта и да се регистрирали за влизане в страната през приложението ArriveCAN. Ще трябва да се съгласят и на Covid тест при пристигане, ако бъдат посочени на случаен принцип.

Няма промени в изискванията за тестване и карантина за пътници, които не са напълно ваксинирани, но имат право да влязат в Канада, както и за постоянно пребиваващите. Тези граждани подлежат на карантина и всички изисквания за тестване (преди пристигането, при пристигане/ден първи и на ден осми) и задължителното представяне на информация за пътуване, контакт и карантина чрез ArriveCAN.

Пълна информация може да бъде намерена на адрес: https://travel.gc.ca/travel-covid.

Подробна информация е публикувана и на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът - как да пътуваме".

При необходимост от съдействие българските граждани в Канада могат да се обръщат към представителствата на страната ни там.

mediapool.bg