Кламер БГ - Новини: 220 изчезнали и 31 загинали заради пожарите в Калифорния

220 изчезнали и 31 загинали заради пожарите в Калифорния

Свят

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 09:15ч.
220 изчезнали и 31 загинали заради пожарите в Калифорния

Общо 31 са потвърдените жертви от огромните пожари в Северна Калифорния, а 220 души са в неизвестност, съобщават медиите в САЩ. Това е най-смъртоносният пожар в историята на щата.

Град Парадайз бе буквално опустошен, след като се оказа в центъра на огнената стихия. До момента има около 7 000 напълно изгорени сгради в Северна Калифорния, съобщава щатската Служба по горите, цитирана от БНР.

Властите използват мобилна ДНК лаборатория и помощта на антрополози, за да идентифицират жертвите. В някои случаи следователите са успели да възстановят само части от костите на загиналите. В някои квартали на Парадайз е много трудно да се определи дали там може да има човешки останки, защото всичко е изпепелено.

Хората, които бягат от бедствието, търсят приятели или роднини, както и центровете за евакуация - в такива са превърнати редица обществени сгради. Засегнатите непрекъснато звънят, за да търсят информация за свои близки в болниците и полицията.

Губернатор Джери Браун е поискал помощ от Белия дом. Президентът Доналд Тръмп отпусна финансова линия, но обвини "слабото" управление на горите за пожарите. Джери Браун отрича това да е източникът на проблемите.

Пожарникарите, които се борят с пламъците с булдозери и лопати, очакват пориви на вятъра до 64 км /ч. Все още няма и прогнози за дъжд. Очакванията са в следващите часове вятърът да предизвика ново "експлозивно разрастване на пожарите". Около 300 000 души в щата са евакуирани. 

mediapool.bg