Кламер БГ - Новини: Своге е в бедствено положение заради изчезнала река

Своге е в бедствено положение заради изчезнала река

България

|
Вт, 16 Авг 2022г. 18:56ч.
Своге е в бедствено положение заради изчезнала река

Бойко Веселинов, Фейсбук

Община Своге обяви бедствено положение заради внезапно изчезналата река Искрецка, която захранва града и околните села Искрец, Свидня и Церово.

Кризисният щаб в кметството казва, че ситуацията е критична, защото при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента реката има дебит от 30 литра в секунда. Това е довело до изцяло спиране на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово.

Причините засега са неизвестни. Общината призовава за помощ всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни нужди.

"Все още не може да се каже каква точно е причината за намалелия дебит на избора. Такива случаи е имало през миналия и по-миналия век. Обикновено след това водата се е възстановявала в рамките на няколко дни", каза пред Mediapool управителят на ВиК за Софийска област Иван Иванов.

По думите му и към момента водата от водоизточника е 30 л/с, докато преди да изчезне водата дебитът на извора е бил 250 л/с.

За да бъде решен проблемът с водата за Своге и селата Искрец, Свидня и Церево аварийно ще бъде изграден нов каптаж, каза Иван Иванов. Той посочи, че предстои мястото му да бъде определено след консултации с експерти по хидрогеология от БАН. Изграждането на новото водохващане е наложително, за да има резервен водоизточник в случай, че пак водата от извора изчезне внезапно, каза Иван Иванов.

Новината за пресъхването на извора и обявяването на бедствено положение в Своге идва ден след като стана ясно, че е сменено цялото ръководство на "Български ВиК Холдинг".

Единственият инфраструктурен проект, финансиран от холдинга, е подмяната на водопроводната мрежа в село Искрец за 5 милиона лева. Изпълнението на проекта е на финал и между двете събития няма нищо общо, каза шефът на водното дружество.

Река Искрецка е един от най-големите притоци на Искър в Софийско. Местни жители разказват, че реката е текла нормално до 15 август, когато дебитът рязко е започнал да намалява. Само за ден коритото на реката вече е празно и сухо. Няма вода при самия извор на реката.

Версията за пресъхване заради суша се смята за невероятна, защото в района на басейна на реката не е имало продължителни периоди без дъждове.

Искрецка река е с дължината от 22 км и извира от махала на село Бучин проход. В района на село Искрец реката приема водите на Искрецките карстови извори.

mediapool.bg