Кламер БГ - Новини: Демерджиев: Имоти на МВР може да са ползвани за частни партита

Демерджиев: Имоти на МВР може да са ползвани за частни партита

България

|
Вт, 16 Авг 2022г. 18:57ч.
Демерджиев: Имоти на МВР може да са ползвани за частни партита

Демерджиев: Имоти на МВР може да са ползвани за частни партита

"Има притеснителни ситуация за ползването на имоти по времето на г-н Рашков, включително и такива, които са почивни бази и в които трябва да отсядат служители на МВР, а има данни да са ползвани за други цели. Подробно ще бъдат огласени тези информации, в момента тече проверка", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред бТВ.

Той обясни, че имотите може да са ползвани за частни партита и са канени хора, които не са служители на МВР.

Рашков и Демерджиев бяха в много добри отношения по време на служебното правителство с премиер Стефан Янев, но още в първите дни на настоящия кабинет претърпяха рязка промяна

Първо Рашков обвини Демерджиев, че уволнява ръководители в МВР без мотиви, а след това каза, че ГЕРБ се завръща в МВР.

При приемането на властта в силовото ведомство Демерджиев заяви, че няма да провежда чистка. Попитан дали ще се опита да смени професионалното ръководство, например главния секретар Петър Тодоров, той отговори, че ще уволнява хора, само ако не може да работи с тях.

В следващите няколко дни обаче бяха извършени ключови промени. Шефът на националната полиция Венцислав Кирчев и двамата му заместници се разделиха с постовете си, а на негово място застана някогашният началник на криминалната полиция Атанас Илков, който в миналото ръководеше и МВР-Пловдив.

Рашков коментира, че новият шеф имал спорна полицейска репутация. Илков бе сред организаторите на трагичната акция на Специализирания отряд за борба с тероризма в Лясковец през 2013 г. Тогава, при щурм на дома на въоръжения Петко Петков, бе убит командосът Емил Шарков. Илков бе сред наказаните висши полицаи, но санкцията беше отменена от съда.

Смяна бе направена и в граничната полиция. Досегашният началник Деян Моллов бе сменен заместника си Росица Димитрова и стана неин заместник. Малко преди това Демерджиев коментира, че през последния месец мигрантският поток на турската граница е скочил с 24%. Рашков пък похвали Моллов, обяснявайки, че благодарение и на неговите усилия центровете за чужденци били празни.

Един от заместниците на Демерджиев е живял в държавно жилище безплатно, каза още Рашков. Той призова държавната финансова инспекция да провери казуса, защото ставало дума за хиляди левове месечно.

"За мен е необяснимо един министър да не знае къде се намират и къде живеят заместник-министрите му. Това е позицията на Рашков. При встъпването си като министър и назначаването на политическия кабинет съм питал всеки един човек къде се е настанил и изрично съм дал указания никой да не си позволява отклонения от законовите изисквания", каза още Демерджиев.

На свой ред служебният вътрешен министър обвинява Рашков за същото.

"Несериозно е министър, който е допускал шест месеца заместникът му неправомерно да използва някакъв имот да има претенции към мен, който съм встъпил вчера да проверя всичко това", добави той, но без да споменава имена.

mediapool.bg