Кламер БГ - Новини: Светското и конституционният ред не се променят след референдума, твърди турският посланик

Светското и конституционният ред не се променят след референдума, твърди турският посланик

Балкани

|
Съб, 22 Апр 2017г. 16:57ч.
Светското и конституционният ред не се променят след референдума, твърди турският посланик

Светското в Турция и конституционният ред не се променят след референдума. Това заяви посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче пред радио "Дарик". Той допълни, че повечето правомощия на президента само ще ускорят решенията на изпълнителната власт.

Турция даде повече правомощия на президента след реферндум спечелен с минимална разлика. Опозицията оспорва резултата.

В рамките на около седмица ще станат ясни окончателните официални резултати от проведения в Турция референдум, уточни посланик Гьокче.

"Турция има много богат опит в организирането на избори и референдуми. В този смисъл има една стабилна и солидна инфраструктура по отношение на организацията от техническа гледна точка", каза Гьокче.

Той заяви, че участието на избирателите в референдума е над 85%. Общо подадените бюлетини са близо 50 милиона, броят на избирателните секции е бил 174 000 на територията на Турция, на граничните пунктове, както и в 57 държави. Това показва огромния интерес на хората за участие в допитването, смята Гьокче.

"Искам да заявя, че нямам намерение да бъда въвличан в какъвто и да е било политически дебат. Това не ми е работа, но мога да споделя някои впечатления. Трябва да ви кажа, че аз също чувам, което ме разгневява, доста преднамерени, субективни и натоварени с емоция коментари. Но участието на избирателите е най-високото, като се има предвид новата история на Европа - 85%", каза още посланикът.

На въпрос защо на Турция са необходими тези промени, посланик Гьокче посочи, че всичките промени засягат 18 члена от Конституцията и това е процес, започнал още през миналия век след военния преврат от 1980 година.

Целта на промените е да се усили изпълнителната власт, посочи Гьокче.

"Целта е да стане избраният чрез народният вот президент, човек, който се отчита пред парламента. Президентът да се избира заедно с парламента, като по този начин се намали и бройката на отделните избори, организирани в държавата. С промените не се променя конституционният ред в Турция. Светското в Турция, върховенството на закона не се променят. Да, придават се на президента известни права от изпълнителната власт, които вече се използват. Има една единствена разлика - президентът, както и в други държави, ще има възможност да издава тези укази или изпълнителни заповеди, така че да се ускори скоростта, с която се управлява в изпълнителната власт. Всички действия на изпълнителната власт обаче продължават да са в наблюдение на парламента", обясни Сюлейман Гьокче.

mediapool.bg