Кламер БГ - Новини: "Ислямска държава" заплашва с терористични атаки Западните Балкани

"Ислямска държава" заплашва с терористични атаки Западните Балкани

Балкани

|
Пет, 09 Юни 2017г. 13:40ч.
"Ислямска държава" заплашва с терористични атаки Западните Балкани

Терористичната групировка "Ислямска държава" обещава да обезглави "неверниците" и да убие сръбските, хърватските и мюсюлманските "предатели" на Балканите в нова заплаха към региона, публикувана в босненската версия на портала на екстремистите, предаде Balkan Insight.

В статия, озаглавена "Балканите - кръв за враговете и мед за приятелите", терористичната групировка отправя директни заплахи към сърби и хървати, заради ролята им в балканските войни, както и към мюсюлманите "предатели" на ислямската вяра.

"Скоро войските на халифата ще преминат през Белград, Загреб, Сараево, Тирана, Прищина, Скопие и други градове, разкъсвайки главите и проливайки кръвта на неверниците", се казва в материала.

Джихадистите предупреждават, че не са забравили, че сърбите и хърватите са се били срещу босненските мюсюлмани през войната от 1992 до 1995 г.

В статията пише още, че всички предатели на "ислямската вяра в Босна, сръбския район Санджак, Албания, Косово и Македония ще бъдат ликвидирани със саби и кинжали", освен ако не се върнат към исляма.

Авторите на статията правят препратка към свързаните с "Ислямска държава" атаки във Великобритания, Франция, Германия и САЩ - страни, към които те се обръщат като по-силни от Балканите, но все пак беззащитни.

Горан Ковачевич, професор в Факултета по криминология и изследване на сигурността в университета в Сараево, коментира преди време, че излизащото в Босна списание на "Ислямска държава" е насочено към бедните и безработни босненски мюсюлмани.

Според официални данни, Босна е един от основните регионални износители на джихадисти към Близкия изток.

mediapool.bg