Кламер БГ - Новини: Вучич предложи жена за премиер на Сърбия

Вучич предложи жена за премиер на Сърбия

Балкани

|
Пет, 16 Юни 2017г. 09:55ч.
Вучич предложи жена за премиер на Сърбия

Новият сръбски президент Александар Вучич предложи проевропейския политик Ана Бърнабич за премиер на страната. В момента тя е министър на държавното управление, предадоха агенциите.

Предстои Скупщината (Народното събрание на Сърбия) да одобри кандидатурата на 42-годишната Бърнабич и членовете на кабинета й. Очаква се това да стане до 22 юни.

Ана Бърнабич ще е първата жена премиер на Балканите с открита хомосексуална ориентация. Тя обяви публично, че е лесбийка още миналата година, когато Вучич в качеството си на премиер сформираше правителство. Той ѝ отговори, че това не е проблем за него.

Ана Бърнабич има репутацията на политик с прозападна, европейска ориентация. Тя е родена през 1975 г. в Белград. Завършила е маркетинг във Великобритания. Има над 10-годишен опит с международни организации и с чужди инвеститори, в това число и американски консултантски компании, както и в местното управление. Бърнабич е в ръководството на фондация за талантливи студенти от Сърбия и Македония, които след дипломирането си се завръщат в страните си.

Сърбия ще продължи да отстоява своята независима позиция. Нямаме намерение да влизаме в НАТО и съм уверен, че правителството няма да въведе санкции срещу Русия, каза Вучич в телевизионно обръщение към нацията. Той допълни, че това е политиката, която той е водил като премиер на страната и като президент съветва тя да бъде продължена.

Вучич пожела на Бърнабич да продължи да укрепва връзките на Сърбия с Европейския съюз, Русия, Китай и САЩ. Повишаване на авторитета на Сърбия на международната сцена и развитие на икономиката са основните задачи пред 15-тото сръбско правителство, в най-новата история на страната поставени от Вучич.

mediapool.bg