Кламер БГ - Новини: Сателитни снимки доказват лъжите на ГЕРБ за "източените" язовири

Сателитни снимки доказват лъжите на ГЕРБ за "източените" язовири

България

|
Ср, 16 Юни 2021г. 19:58ч.
Сателитни снимки доказват лъжите на ГЕРБ за "източените" язовири

Сателитни снимки доказват лъжите на ГЕРБ за

Панта рей. Всичко изтече и дори служебният министър на икономиката Кирил Петков не знае останали ли са някакви средства в държавната фирма "Монтажи" от 630-те милиона лева, отпуснати през 2018 г. за ремонт на над 400 опасни язовира. От ГЕРБ избягват да възразяват за милионите, раздадени чрез директно възлагане, като при схемата в "Автомагистрали". Със същия успех можеха да ги насипят с черпаци във фирмените банкови сметки. Те са си намерили друг коз - че служебната власт точи язовири, за да набеждава ГЕРБ в зулуми.

Дума срещу дума

В защита на отишлата си власт бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов използва мантрата, така обичана и от бившия премиер Борисов - как ГЕРБ и само ГЕРБ се е погрижил за инфраструктурата, особено за опасната за живота на хората. Лъчезар Борисов не спира да повтаря как язовир "Пазар дере" е бил източен на 31 май, а за другите два - "Злати войвода" 3 и 4 твърди същото, но не знае кога, тъй като не разполагал с документи за тях. В предаването "Лице в лице" на bTV вчера Лъчезар Борисов съобщи още, че макар да се изисква уведомление на Басейнова дирекция, на МВР и община за изпускането на язовир, "за "Пазар дере" такова уведомление няма".

Тези три язовира са от десетте, чиито ремонти са приключени - това е реалният резултат от сключените 266 договора с шест фирми. Според Борисов, няма как, когато фирмата-изпълнител е предавала работата по ремонта, язовирите да не са били пълни - иначе комисията не би могла да провери системата на съоръжението. Разбира се, винаги съществува и хипотезата комисията силно да е мижала… Но в този случай не ѝ се е наложило, тъй като, противно на Лъчезар Борисов, служебният министър Кирил Петков твърди обратното - причината трите язовира да са празни е, че не са влезли в експлоатация. Приемно-предавателните протоколи за язовирите "Злати войвода" 3 и 4 са били готови на 31 декември 2020 г., платени са и парите - 1.9 млн. лева за единия и 547 000 лева за другия. Но така и не са предадени.

След като това стане, Петков е разпоредил да бъдат предадени на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите", чийто принципал е Министерството на икономиката. "Всеки договор (за ремонт и възстановяване на язовири – бел. а.) ще бъде предаден на комисията за прозрачност и контрол, за да нямаме разходи за материали и услуги от два до пет пъти над нормалните", заяви Кирил Петков на пресконференцията, на която служебният кабинет отчете първия месец от работата си.

От сателит се вижда най-добре

Сателитно изображение от 31.3.2021 година показва липса на вода в язовира

Що се отнася до останалите два язовира - "Злати войвода" 3 и 4, сателитните данни във вид на 11 изображения показват, че от ноември м.г. почти до края на януари те са били празни. През пролетните месеци - до началото на април, във водоемите има вода, но на 30 април т.г. отново се виждат празни язовири. Тогава още управляваше третият кабинет на Бойко Борисов - служебното правителство застъпи на 11 май. Така че водният дух, източвал язовири, не ще да е от служебния кабинет.

Как са усвоени парите?

mediapool.bg