Кламер БГ - Новини: Във вилата за Гешев в Бояна: Мултитемпературен охладител за вино

Във вилата за Гешев в Бояна: Мултитемпературен охладител за вино

България

|
Четв, 17 Юни 2021г. 11:29ч.
Във вилата за Гешев в Бояна: Мултитемпературен охладител за вино

Снимка: БГНЕС

Ремонти за над 330 хил. лв. са направени в държавната вила в правителствения комплекс "Бояна", в която живее главният прокурор Иван Гешев, съобщи "Свободна Европа".

Обновяването започва миналото лято, месец преди шефът на държавното обвинение да се нанесе там. След това е закупено и ново оборудване. Един от луксовете е мултитемпературен охладител за вино - специален вид хладилник, който се ползва предимно от сомелиери или заведения. Цената му е 3249 лв.

Гешев живее в дом 5 на правителствения комплекс от миналата година. Той призна, че се е преместил там по съвет на службите. Главният прокурор плаща наем от 100 лв. на ден.

Шефът над държавното обвинение избягва да говори по темата. Веднъж миналата година заяви, че от този храст няма да изскочи заек. Едновременно с това и правителството, и съдът положиха големи усилия да скрият каквато и да е информация за правителствената вила. В средата на май административният съдия Галин Несторов одобри мълчаливия отказ на държавното обвинение да предостави информация по заявление на адвокат Николай Хаджигенов.

Аргументите му бяха, че това не е обществена информация, нито касае работата на прокуратурата.

"При разкриване на исканата информация за местоживеенето на главния прокурор безспорно би възникнала опасност за личността му, респективно за националната сигурност", реши съдията.

Сега от Министерския съвет са отговорили на въпроси, изпратени от "Свободна Европа". От отговорите става ясно, че общата стойност на ремонтите е 333 860 лв. като работата е започнала около месец преди Гешев да се нанесе.

Монтирана е поръчкова кухня с необходимите електрически уреди. Поръчани са също пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветление и открит скрин. Купени са и нови гардероби, сред които седемкрилен и шесткрилен.

Според предишна информация от Министерския съвет Гешев сам е поискал да живее във вилата, въпреки че твърди, че това е станало по препоръка на службите. Имотът му е предложен във връзка с писмо от прокуратурата.

mediapool.bg