Кламер БГ - Новини: За пръв път външно оценяване в Х клас, седмокласниците писаха "черешов" преразказ

За пръв път външно оценяване в Х клас, седмокласниците писаха "черешов" преразказ

България

|
Ср, 16 Юни 2021г. 20:29ч.
За пръв път външно оценяване в Х клас, седмокласниците писаха "черешов" преразказ

За пръв път външно оценяване в Х клас, седмокласниците писаха

За пръв път десетокласниците се явиха в сряда на национално външно оценяване, което бе по български език и литература. Същото се проведе и за седмокласниците, които писаха преразказ по разказа "Череши" на Захари Карабашлиев.

Общо около 110 хиляди ученика отидоха на изпитите. Близо 60 хиляди седмокласника и почти 49 хил. десетокласника.

Резултатите и от двете оценявания ще излязат до 28 юни, а по-късно през деня просветното министерство публикува отговорите на тестовете за проверка как се се справили учениците.

Седмокласниците трябваше да предадат текста на разказа "Череши" от името на неутрален разказвач. Те трябваше също така да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест "Немили-недраги": "Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях".

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата "Левски" на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

Тази година максималният брой точки на изпитите в седми клас е 100, а в десети клас - 50.

Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците, като процент от максималния брой точки.

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници, информират от образователното министерство.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова при изтеглянето на изпитния вариант по български език и литература в седми клас припомни исканията за отлагане на външното оценяване за десетокласниците, каквото досега не е имало, тъй като миналата година бе отложено с решение на парламента.

Тази година няма действащ парламент и това няма как да бъде направено, също нямаме и основание да го направим, заяви заместник-министърът на образованието. По думите й, целите, които са заложени, са ясно описани още в началото на тази учебна година, известен е и моделът на националното външно оценяване. Те са публични, с цел прозрачност и предвидимост, и са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката от август, каза Гайдарова.

Тя обясни, че смисълът на националното външно оценяване в десети клас е да има на национално ниво, на регионално и на училищно ниво ориентири за политики и за това как да се подобрява качеството на образованието.

Ученици от обединени училища ще ползват оценките от националното външно оценяване в десети клас, за да могат да кандидатстват с допълнителен държавен план-прием, обясни Гайдарова.

Направени са и стрес тестове, за да може организацията да бъде оптимално добра, да няма технически проблеми, има достатъчно квестори, погрижили сме се и за карантинираните ученици, обясни тя. По изнесени от нея данни в седми клас са карантинирани 16 ученика в страната, а 50 са карантираните десетокласници.

Седмокласниците, които са болни в момента, няма как да се явят на националното външно оценяване, тъй като няма законово предвидена резервна дата, обясни още Гайдарова.

mediapool.bg