Кламер БГ - Новини: Само 2 български университета в класация на най-добрите в света

Само 2 български университета в класация на най-добрите в света

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 13:48ч.
Само 2 български университета в класация на най-добрите в света

Само 2 български университета в класация на най-добрите в света

Само 2 от 52 български университета попадат в световната класация на висшите училища Times Higher Education за 2023 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е в групата 1201 – 1500, след като през миналата година е бил в категорията 1200+. Преди това най-старото висше училище у нас е било в групата 1001+.

Другото българско висше училище в подреждането е Техническият университет в София, който е след 1500-ната позиция, което означава, че се е сринал с 200 мeста спрямо предходната година.

Общата позиция на дадено висше училище се определя според няколко фактора - качеството на обучението, на научните изследвания, цитатите на научни трудове, доходите на завършилите, както и според международната перспектива. Данните за Софийския университет показват подобрение по отношение на заплащането и на интернационализацията. Това са и критериите, по които висшето училище получава най-висока оценка. Следва резултатът по отношение на обучението, който обаче се влошава в сравнение с предходната година. Същото се отнася и за цитатите и научните изследвания, които традиционно се оценяват по-ниско.

Подобно е положението и при Техническия университет.

Топ 10 на най-добрите университети в света според класацията включва само висши училища от САЩ и Великобритания. За поредна година на първо място е Оксфордският университет, следван от Харвард. На трето място е Кеймбридж, а след него са Станфордският университет и Масачузетският технологичен институт. За сравнение последното висше училище в топ 10 има резултат от над 90 точки, докато най-добрият български университет в подреждането е с точки в диапазона 18.4 – 24.3 точки.

Според авторите на проучването тазгодишната класация показва, че китайските университети догонват доминиращите в проучването американски висши училища. Основното им изоставане идва от интернационализацията, която се оказва и слабата им страна. По отношение на научните изследвания обаче китайските подобряват резултатите си за сметка на влошаващите се позиции на американските, чиято доминация е подкопана основно от голямата разлика между елитните училища и останалите.

През последната година средният резултат на китайските университети по отношение на цитатите се е увеличил от 55.6 на 58 точки. В същото време по същия показател средният резултат на висшите училища от САЩ е спаднал от 70 на 69.4 точки. За сравнение през 2019 г. средният резултат на китайските висши училища е бил 41.1 точки, а на американските - 75.9.

По отношение на общия резултат университетите от САЩ бележат повишение от 0.1 за последната година, а китайските – с 1.6 точки. Средното повишение на показателите за целия свят е 0.7 точки.

Общият брой на американските университети в класацията на 100-те най-добри е 34 при 38 миналата година. Китайските в топ 100 остават доста по-малко – едва 7, но пък броят им нараства постоянно като преди 5 години сред най-добрите висши училища е имало 3 китайски.

mediapool.bg