Кламер БГ - Новини: Ивайло Мирчев: ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт

Ивайло Мирчев: ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 14:06ч.
Ивайло Мирчев: ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт

Ивайло Мирчев

"ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт, както и ДПС. Това е наш ясен ангажимент. Да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт, е като да оставите дете само в сладкарница", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

За предложението на ГЕРБ да се състави кабинет с "носеща конструкция" ГЕРБ-ДБ Мирчев коментира, че партията на Бойко Борисов иска да си измие ръцете с "Демократична България".

"Още в предния парламент Христо Иванов (съпредседател на ДБ – бел.ред.) много ясно се обърна от трибуната на Народното събрание към новото мнозинство между ГЕРБ, ДСП и "Възраждане" и им каза: "ако сега свалите правителството, нямате план какво да направите оттук нататък. Когато дойде нов парламент, също нямате план, нямате партньор. Сега се вижда, че ГЕРБ няма партньор", каза Мирчев пред бТВ.

Той посочи като основен проблем липсата на борба с корупционния модел.

"Освен на думи и на пресконференции, ГЕРБ трябва да предприеме реални действия по отношение на разрушаване на корупционния модел. Ако искаме да променим страната, трябва да започнем от там. ГЕРБ в тази посока не правят нищо", допълни Мирчев.

Той каза, че са допуснати грешки при управлението на четворната коалиция – "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". По думите му една от тях е начинът, по който беше арестуван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние разбрахме от медиите за този арест", уточни Мирчев.

ДБ ще реши кого да подкрепи за председател на 48-ото Народно събрание след дискусия в парламентарната група, каза той.

mediapool.bg