Кламер БГ - Новини: Скопие може да забрани “спорни имена“ на сдружения заради български клуб

Скопие може да забрани “спорни имена“ на сдружения заради български клуб

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 14:05ч.
Скопие може да забрани “спорни имена“ на сдружения заради български клуб

Сн. ЕПА/БГНЕС

Северна Македония се готви да забрани "спорни имена" да се използват за сдружения, след като управляващи и опозиция видяха провокация в откриването на български клуб в Охрид "Цар Борис III".

Законови промени в този дух вече са внесени в парламента на Северна Македония.

"Трябва да попречим на това, което се случва - формиране на сдружения с цел асимилация и промотиране на фашизма и нацизма, който македонските граждани победиха пред Втората световна война, и тук преди всичко имам предвид българския фашистки окупатор", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БТА.

Според зам.-председателя на партията Александър Николоски с новия закон няма да може да се използват имена като "Цар Борис" или "Цар Фердинанд". Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

Срещу откриването на българския клуб имаше протест, а по-късно табелата му бе разбита. И София, и Скопие осъдиха посегателството, но публичният говор по темата за България в Северна Македония отново се завъртя около "фашисти".

"Тези клубове не се финансират с от членовете си, нито директно от българското МВнР чрез програма за подпомагане на националните малцинства. Те се финансират от фондация, която е собственост на изключително богат човек от България, чийто бизнес е в сферата на медицината, който дойде и в Охрид ( на откриването на клуб "Цар Борис III"). Ключовият въпрос е какво правят Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване?", каза Николоски и призова властите да "сложат черен печат на д-р Милен Врабевски".

В същото време и вицепремиерът Боян Маричич подкрепи призивите за промяна на законодателството за гражданските сдружения и фондациите.

"Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Имаме информация, че депутатите от управляващото мнозинство са готови да подкрепят това нещо", каза Маричич, цитиран от БГНЕС.

България се съгласи Северна Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз, но под условия. Основното е българите да бъдат включени в конституцията на страната.

Въпреки излизането от задънената улица, отношенията между София и Скопие не се нормализираха през последните месеци. Силно напрежение имаше около футболната стреща между двете държави в Скопие и отварянето на клуб "Цар Борис III".

Засега обаче управляващите в Скопие не могат да осигурят изискваното две трети мнозинство за промяна на конституцията. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е твърдо против каквито и да е отстъпки към България.

След откриването на клуб "Цар Борис III" за промени в Закона за сдруженията и фондациите се обявиха и управляващите. Бе създадена и специална консултативна комисия, която да дава становище за имената на сдруженията и фондациите.

mediapool.bg