Кламер БГ - Новини: СЕМ идентифицира "усещане за пропагандни внушения" в предаване на Петър Волгин

СЕМ идентифицира "усещане за пропагандни внушения" в предаване на Петър Волгин

България

|
Пет, 10 Март 2023г. 16:33ч.
СЕМ идентифицира "усещане за пропагандни внушения" в предаване на Петър Волгин

СЕМ идентифицира

Съветът за електронни медии е идентифицирал "усещане за пропагандни внушения" в предаването “Политически НЕкоректно” на Петър Волгин по БНР. Изводът е направен след тримесечно наблюдение на предаването, извършено от 5 ноември 2022 г. до 29 януари 2023 година. Регулаторът взе решение да изпрати доклада до програма “Хоризонт” и до генералния директор на националното радио Милен Митев.

Наблюдението включва 22 издания, като по време на него до регулатора са изпратени 11 сигнала срещу възгледи на водещия в събота Петър Волгин.

"Усещане за пропагандни внушения"

"Наблюдението регистрира теми, по които натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока. Това са въпросите с неприемането на еврото, задкулисието в политиката и моралът на политическите субекти в страната ни, казусът за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, затварянето на въглищните централи, скандалът "НЕКСО", както и темата за свободата на словото в медиите. Еднопосочността в разгръщането на коментарите по тези теми създава усещане за пропагандни внушения. В същото време съществува вероятността и тези теми, подобно на горецитирани, да са развити в следващ период", посочи Зорница Гюрова, директор на дирекция "Мониторинг и анализи", цитирана от БНР.

Гюрова посочи още, че преди началото на основната тема на предаването в събота водещият Волгин прави свой коментар по избраната тема. Тя посочи, че въвеждащ коментар по основната тема липсва в неделните издания, когато водещ е Силвия Великова.

В детайли, решението за изпращане на доклада на БНР бе взето с три гласа "за", един "въздържал се" и един "против".

Соня Момчилова: Медийният регулатор няма да си позволи да стане цензор

Председателят на СЕМ Соня Момчилова изрази надежда, че генералният директор на БНР Милен Митев ще осигури плурализъм и посочи, че СЕМ не би се позволил да се превръща в цензур.

"Разчитаме на това, че генералният директор ще остане гарант за осигуряване на плурализма и равнопоставеното участие на различните политически представители във формата "Политически НЕкоректно" и по никакъв начин няма да пострада правдивата информация в БНР и уникалния начин, по който тя се представя от двамата водещи на този формат. Медийният регулатор по никакъв начин не би си позволил да се превърне в цензур, да съдейства затова един харесван журналист да бъде възпрепятстван, да бъде цензуриран или да предизвикаме недай боже автоцензура", каза Момчилова.

mediapool.bg