Кламер БГ - Новини: Каналджии, организирали депо за мигранти, се отърваха с условни присъди

Каналджии, организирали депо за мигранти, се отърваха с условни присъди

България

|
Пет, 10 Март 2023г. 19:07ч.
Каналджии, организирали депо за мигранти, се отърваха с условни присъди

Снимка: ОДМВР-Бургас

Трима души, обвинени, че са организирали депо за нелегални мигранти в карнобатското село Сърнево, се отърваха с условни присъди. Те са били задържани във вторник, а в петък съдът одобри споразумение с прокуратурата. Веднага след това мъжете бяха освободени.

Това е поредното дело, което завършва по този начин. От месеци МВР настояват за законови промени и увеличение на наказанията. Предишният парламент не успя да гласува текствете.

Нелегалните мигранти са били събирани в кравеферма. Чужденците са нощували с стопански постройки, където са изчаквали каналджиите да ги извозят към сръбската граница. При акцията във вторник там са открити и задържани шестима мъже. Други двама са арестувани по подозрение, че са ги подпомагали. Третият обвиняем е собственикът на кравефермата.

Според информация на "Флагман" депото е действало от около месец. Влезлите незаконно през турската граница са стигали до там пеша след като им е била изпращана геолокация. В кравефермата са им осигурявани легла, храна, дрехи и лекарства от първа необходимост. След няколко дни престой те са тръгвали към София, а след това – към западната граница.

Това е поредното доказателство за засилената каналджийска дейност в Бургас и региона. Тя продължава вече години, а от миналото лято се регистрират и смъртни случаи. Двама служители на МВР загинаха на кръгово в града, след като патрулката им бе ударена от автобус, пълен с мигранти. Седмици по-късно полицейски микробус бе блъснат на магистрала "Тракия" от бус, пълен с мигранти. Служителят в него бе тежко ранен и впоследствие почина.

Наскоро пък край софийското село Локорско бе открит камион с 18 мъртви афганистанци в него. Според разследващите те са се задушил, пътувайки с още 34 души в тайник в камиона. По случая бяха задържани шестима мъже от региона на Бургас. В четвъртък вечер Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Валентин Христов, който бе в Гърция по време на инцидента. Той бе задържан от тамошните власти и екстрадиран у нас.

mediapool.bg