Кламер БГ - Новини: Върховният съд отхвърли дело за смяна пола

Върховният съд отхвърли дело за смяна пола

България

|
Пет, 10 Март 2023г. 16:44ч.
Върховният съд отхвърли дело за смяна пола

Снимка: Pexels

Върховният касационен съд (ВКС) е отказал да разгледа дело за юридическа смяна на пола. Това е първият процес, по който се произнася третата инстанция след постановеното наскоро тълкувателно решение, съобщи lex.bg. То е задължително за всички съдилища и изводът от него е, че според действащото законодателство у нас не позволява полът да бъде променен.

Сега обаче съдийският състав заявява, че дори да нямаше тълкувателно решение в този дух, пак би отхвърлил жалбата. Тя е подадена от транссексуален, който е поискал да смени пола си през 2019 г. Окръжният съд в Добрич е отказал. В аргументите му е посочено, че мъжът не е дал достатъчно доказателства за категорично и непоколебимо решение да смени пола си. Установява се, че той години наред е бил на хормонална терапия, но такава, при която резултатите се губят, ако приемът на медикаменти бъде спрян.

"Обстоятелството, че молителят е провеждал 13 години хормонална терапия, без да се допита и да търси съдействие от специалист, е признак на незряло и безотговорно поведение към собственото тяло и психика. Половинчатата хормонална терапия, която не е променила телесно лицето в посока към желания биологичен пол, е индиция за колебливост в избора, липса на воля за постигане на сериозна трансформация и телесно потвърждаване на психичния пол", пише в решението на добричкия съд.

Тримата върховни съдии, отхвърлили жалбата, заявяват, че решението на съда в Добрич е в уинсон с тълкувателното, т.е., че няма възможност за юридическа смяна на пола при действащото законодателство. Освен това обаче те се съгласяват с отбелязаната от съда в Добрич липса на непоколебимо решение за смяна на пола. Това напълно съвпада с практиката на върховния съд и преди тълкувателното решение.

mediapool.bg