Кламер БГ - Новини: Тръмп спира финансирането на Световната здравна организация

Тръмп спира финансирането на Световната здравна организация

Свят

|
Ср, 15 Апр 2020г. 14:32ч.
Тръмп спира финансирането на Световната здравна организация

Американският президент Доналд Тръмп изпълни заканата си и спря финансирането на Световната здравна организация (СЗО). Според него СЗО се е провалила в опита си да отговори на пандемията от коронавирус. Тръмп твърди, че разпространението на заразата е било подценено и дори е направен опит реалните му размери да се прикрият.

В момента САЩ е най-тежко засегнатата от болестта страна в света, след като самият Тръмп в началото омаловажаваше заплахата от епидемията.

"След като се е провалила в изпълнението на основните си задължения, СЗО трябва да понесе отговорност", коментира Тръмп в Белия дом.

По-рано Тръмп обвини СЗО, че служи на интересите на Китай.

Бюджетът на СЗО се формира от вноски от различните страни. САЩ финансират около 15%, като вноската им е 400 млн. долара и е най-голямата. За периода 2018 – 2019 Китай е платил 76 млн. долара плюс още 10 млн. долара под формата на дарения.

Тръмп посочи като причина за решението си и разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара и това от Китай.

"Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни", каза Тръмп.

Разпореждането на Тръмп идва само дни, след като от СЗО призоваха държавите да увеличат финансирането. Според тях са нужни още поне 675 млн. долара, които ще се употребят в борбата срещу коронавируса.

"Ако СЗО беше изпратила свои служители в Китай, за да наблюдават ситуацията на терен и бяха посочили липасата на прозрачност от страна на Китай, заразата можеше да бъде задържана с много по-малко смъртни случаи. Това щеше да спаси хиляди животи, а щетите за икономиката нямаше да са толкова сериозни", твърди Тръмп.

Американските медии напомнят, че самият той хвалеше действията на китайските власти в началото на годината.

ООН: Сега е време за единство

В отговор генералният секретар на ООН Антони Гутиереш заяви, че "сега не е времето" да се спира финансиране.

"Сега е време за единство и за общи действия и солидарност на международната общност, за да бъдат спрени коронавирусът и неговите пагубни последствия", каза той, цитиран от Ройтерс.

ЕС, Русия и Китай с критики към Тръмп

Решението на Тръмп бе разкритикувано от ЕС, Русия и Китай.ю

Германският външен министър Хайко Маас предупреди че е погрешно "да се обвиняват другите" за коронавирусната криза.

"Обвиняването на другите няма да помогне ... една от най-добрите инвестиции е укрепването на ООН и преди всичко недофинансираната Световната здравна организация в разработването и разпространението на тестове и ваксини", написа Маас в Туитър.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел също разкритикува прекратяването на американската субсидия за СЗО.

“Няма причина, оправдаваща това решение в момент, когато усилията на СЗО за сдържане на пандемията са по-необходими от всякога“, написа Борел в Туитър.

Китайските власти пък посочиха, че са "сериозно загрижени" от решението на САЩ да спре финансирането на СЗО, и призоваха Вашингтон да изпълни задълженията си по време на коронавирусната криза.

"Китай сериозно е обезпокоен от съобщението на САЩ за спиране на финансирането на СЗО", заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовен брифинг за пресата в сряда.

"Настоящата ситуация в световен мащаб с епидемии е зловеща. Това е в критичен момент. Това решение на САЩ ще отслаби капацитета на СЗО и ще подкопае международното сътрудничество срещу епидемията".

"Призоваваме Съединените щати да изпълняват сериозно своите отговорности и задължения и да подкрепят ръководените от СЗО международни действия срещу епидемията", посочи Чжао Лицзян и добави, че агенцията играе "незаменима роля" срещу пандемията.

От своя страна говорителката на руското МВнР Мария Захарова заяви днес, че решението на Тръмп за СЗО показва, че за Вашингтон главното е „да намери виновни и да докаже своята безгрешност“.

"За американските политици винаги някой е виновен. За пандемията – Китай и СЗО, за загубата на Клинтън – Русия, за проблемите на медицината в САЩ – лично Путин“, каза Захарова.

mediapool.bg