Кламер БГ - Новини: Мандатът на Бени Ганц изтече, но коалиционните преговори в Израел продължават

Мандатът на Бени Ганц изтече, но коалиционните преговори в Израел продължават

Свят

|
Четв, 16 Апр 2020г. 11:05ч.
Мандатът на Бени Ганц изтече, но коалиционните преговори в Израел продължават

Мандатът на израелския политик Бени Ганц за съставяне на правителство на единството с досегашния премиер Бенямин Нетаняху изтече тази нощ, предаде Франс прес.

Двата лагера получиха 48-часово удължаване на срока, но не постигнаха споразумение, въпреки преговорите, потвърди източник от израелското президентство.

В общо изявление, разпространено рано тази сутрин, Нетаняху и Ганц обявиха, че ще продължат преговорите си по-късно днес. Технически преговорите могат да продължат до официално разпускане на парламента, отбелязва Ройтерс.

Ако не се договори сделка, парламентът ще трябва да определи кандидат за премиер, който ще разполага с 14 дни да състави правителство. Ако и това не стане, парламентът автоматично се разпуска и ще трябва да има нови предсрочни избори.

Дори здравната и икономическа криза, предизвикана от коронавируса, не успя да допринесе за намиране на изход от безпрецедентния политически блокаж, поради който в рамките на 12 месеца в страната три пъти бяха свикани парламентарни избори, а сега вероятно ще има и четвърти. От края на 2018 г. Израел е ръководен от служебно правителство, начело с Нетаняху.

До момента Израел е съобщил за 12 500 случая на Covid-19 и най-малко 130 починали. Ограничителни мерки принудиха повечето израелци да си останат у дома и преустановиха повечето бизнес дейности, поради което безработицата в страната надхвърля 25 процента.

mediapool.bg