Кламер БГ - Новини: САЩ се отказаха да изпращат два военни кораба в Черно море

САЩ се отказаха да изпращат два военни кораба в Черно море

Свят

|
Четв, 15 Апр 2021г. 10:28ч.
САЩ се отказаха да изпращат два военни кораба в Черно море

Съединените щати отмениха изпращането на два военни кораба в Черно море, съобщи Ройтерс, като се позовават на турски медии и дипломатически източници.

Преминаването на корабите през Босфора, предвидено за сряда и четвъртък, е било анулирано и Анкара не е била уведомена за евентуално отлагане на разполагането на корабите в Черно море, според Анадолската агенция.

Миналата седмица турските власти обявиха, че са били уведомени от САЩ за преминаването на два военни кораба през Дарданелите и Босфора към Черно море на 14 и 15 април.

Изпращането на американските кораби беше обявено в контекста на засилване на напрежението между Русия и Украйна и беше възприето като знак на подкрепа от Вашингтон за Киев, отбелязва Франс прес.

САЩ и съюзниците им от НАТО са разтревожени от струпването на руски войски по границата с Украйна и на анексинарания от Русия полуостров Крим.

Вчера военноморските сили на Русия започнаха маневри в Черно море, а Москва предупреди очакваните американски кораби да стоят далеч от Крим и определи тяхното изпращане в Черно море като провокация, припомня Ройтерс.

Също вчера за пореден път президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел поискаха от Русия да изтегли войските си по границата с Украйна, на фона на изостряне на ситуацията в района.

Байдън и Меркел бяха единни в мнението, че трябва да се поиска от Русия да съкрати започналото струпване на войски по източната граница на Украйна, за да се постигне деескалация на обстановката, заяви в комюнике говорителят на Меркел.

САЩ и съюзниците им от НАТО са разтревожени от струпването на руски войски близо до Украйна и на полуостров Крим, който Москва анексира от Киев през 2014 г.

Вчера министрите на външните работи и на отбраната от НАТО проведоха извънредна среща чрез видеоконферентна връзка, за да обсъдят засиленото военно присъствие на Русия до границата с Украйна.

mediapool.bg