Кламер БГ - Новини: Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната

Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната

Война в Украйна

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 08:47ч.
Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната

Украйна унищожила 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната

Украинската армия заяви, че операциите ѝ са довели до унищожаването на общо 15 руски военни кораба в Черно море от началото на войната, а още 12 руски плавателни съда са били повредени, предаде Ройтерс.

Украйна засили атаките си в Черно море и срещу Крим, който Русия завзе и анексира през 2014 г. Киев съобщи и за поредица от удари по военни кораби в Крим и близо до полуострова, нанесени тази есен, включително по голям десантен кораб и подводница.

"Можете да преброите тези, които вече са били изведени от строя. Това са 15 унищожени и 12 повредени кораба. Не всичко това е резултат от работата на безпилотните летателни апарати, но те също имат заслуга за доста повредени кораби", заяви говорителят на военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук в коментар по телевизията, предаде БТА.

Той определи Украйна като "пример за нов тип военноморска война", накарала Русия да премести военноморските си сили на позиции, по-трудно достижими за оръжията, с които разполага Киев. По думите му Русия изпитва и логистични проблеми, дължащи се на необходимостта да премества кораби в Новоросийск и периодично в Туапсе - двете пристанища на източния фланг на Черно море, намиращи се югоизточно от Крим и по-далеч от Украйна.

Ройтерс не може да потвърди тези информации от независими източници. Русия обикновено не признава загубите, нанесени на военните ѝ сили и твърди, че отблъсква повечето украински атаки, отбелязва агенцията.

Украинската армия заяви, че операциите ѝ в Черно море досега са включвали удари по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол и корабостроителницата в Керч, където е бил повреден кораб, който все още не е бил включен във флота.

През април 2022 г., малко след началото на войната, украинските сили заявиха, че са поразили ракетния крайцер "Москва", флагман на Черноморския флот на Русия, с произведена в Украйна противокорабна ракета "Нептун". Русия така и не призна, че корабът е бил потопен, като заяви, че той е потънал вследствие на голям пожар на борда, посочва Ройтерс.

mediapool.bg