Кламер БГ - Новини: Иран е против многонационална група под егидата на САЩ в Червено море

Иран е против многонационална група под егидата на САЩ в Червено море

Свят

|
Четв, 14 Дек 2023г. 11:46ч.
Иран е против многонационална група под егидата на САЩ в Червено море

Снимката е архивна

Иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащияни предупреди, че предложената многонационална бойна група под егидата на САЩ за защита на корабоплаването в Червено море може да се изправи пред "изключителни проблеми", съобщиха официални ирански медии, цитирани от Ройтерс.

Ащияни отправи това предупреждение, след като САЩ казаха миналата седмица, че преговарят с други държави за създаване на такива многонационални сили след поредица от атаки на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси срещу кораби в Червено море.

"Ако извършат такава ирационална стъпка, те ще се изправят пред изключителни проблеми", каза Ащияни пред официалната Иранска студентска новинарска агенция (ИСНА). "Никой не може да предприеме подобна стъпка в регион, където имаме надмощие", каза министърът, имайки предвид Червено море.

Ащияни не уточни какви мерки е готов да вземе Иран в отговор на създаването на многонационална бойна група под егидата на САЩ.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза миналата седмица пред журналисти, че Вашингтон води преговори в други страни за създаването на "военноморска бойна група /.../ за осигуряване на безопасното преминаване на кораби през Червено море", но не даде повече подробности.

Йеменските хуси, които са съюзници на Иран, се намесиха в конфликта между Израел и "Хамас", като започнаха да атакуват кораби по ключови морски маршрути и да изстрелват дронове и ракети по отдалечената на над 1000 км еврейска държава.

Американският и френският военноморски флот засилиха присъствието си в Червено море, за да защитят корабите, които са заплашени от отвличане или атаки от страна на хусите, посочва Ройтерс.

Американски боен кораб свали дрон, изстрелян от хусите

Междувременно американски боен кораб свали дрон, изстрелян от контролиран от хусите район в Йемен, в отговор на сигнал, подаден от танкер в Червено море, плаващ под флага на Маршаловите острови, съобщи тази сутрин Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ), цитирано от Ройтерс.

Американският ескадрен миноносец "Мейсън" е свалил дрон, изстрелян от контролиран от хусите район, след като групировката атакувала търговския кораб "Ардмор Енкаунтър" с малки лодки, написа СЕНТКОМ в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

Двойка ракети са били изстреляни от контролирани от хусите райони в Йемен, но не са улучили кораба и той е продължил плаването си, допълни СЕНТКОМ.

Няма информация за щети върху кораба или пострадали сред неговия екипаж, посочи СЕНТКОМ.

Това е поредният подобен инцидент, в който са замесени хусите, които се зарекоха да атакуват кораби, свързани с Израел или плаващи към еврейската държава, припомня Ройтерс. Групировката пречи на преминаването на търговски кораби през пролива Баб ел Мандеб.

mediapool.bg