Кламер БГ - Новини: Българският кораб "Руен" е взет на абордаж край Йемен (ОБНОВЕНА)

Българският кораб "Руен" е взет на абордаж край Йемен (ОБНОВЕНА)

Свят

|
Четв, 14 Дек 2023г. 23:22ч.
Българският кораб "Руен" е взет на абордаж край Йемен (ОБНОВЕНА)

Българският кораб

Корабът "Руен" с 8 българи на борда е нападнат край Йемен, потвърди изпълнителният директор на Български морски флот Александър Калчев, цитиран от Нова телевизия.

Плавателният съд, част от състава на "Параходство Български морски флот”, е бил под малтийски флаг. Подал е сигнал за бедствие на около 380 морски мили източно от о. Сокотра във водите на Арабско море.

По-рано в четвъртък британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey), цитирана от Ройтерс, съобщи, че кораб за насипни товари българска собственост, плаващ под малтийски флаг, е бил взет на абордаж днес, след като e участвал в инцидент в източната част на Индийския океан край йеменския остров Сокотра.

Риболовен кораб, плаващ в района под ирански флаг, e изключил сигнала си за идентификация шест часа преди случая, в близост до зоната, където корабът за насипни товари изглежда се е отклонил от курса си, каза компанията.

"Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това се е намирал край бреговете на Сомалия", добави "Амбри".

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че е получила сигнал за помощ от кораб, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия.

От Български морски флот обявиха в позиция, че приоритет е гарантирането на сигурността на 18-членния мултинационален екипаж на кораба - 8 българи, 9 граждани на Мианмар и 1 гражданин на Ангола. „Работи се в координация с компетентните международни органи”, допълват от компанията.

Корабът е отплавал преди осем дни от Сингапур за Турция. Това е един от най-модерните плавателни съдове. Произведен е през 2016 година.

mediapool.bg