Кламер БГ - Новини: САЩ могат да включат Русия в най-строгия режим на санкции

САЩ могат да включат Русия в най-строгия режим на санкции

Свят

|
Нед, 09 Ян 2022г. 14:00ч.
САЩ могат да включат Русия в най-строгия режим на санкции

САЩ могат да включат Русия в най-строгия режим на санкции

Вашингтон може да включи Русия към Иран, Северна Корея, Куба и Сирия в списъка на страните, които попадат под най-строгите експортни ограничения, съобщиха Асошиейтед прес и Bloomberg. Двустранните преговори ще се проведат в Женева в понеделник. Резултатите от тях и поставените въпроси ще бъдат проучени във Вашингтон и обсъдени със съюзниците по-късно другата седмица, уточни представителят на Белия дом.

По-рано The New York Times публикува статия, в която се твърди, че новите антируски санкции може да съдържат експортни ограничения за доставка на потребителски стоки за страната. В момента се прилагат строги ограничения за износ за Иран, Северна Корея, Куба и Сирия.

Според двете агенции, които се позовават на висши служители, списъкът с подобни санкции може да варира от авиационни продукти и инструменти до игрови конзоли, телевизори и смартфони.

Според Bloomberg Белият дом може да използва технологичното предимство на САЩ, за да нанесе удар по военния и гражданския сектор на Русия в случай на т. нар. инвазия в Украйна.

В същото време източникът на агенцията отбеляза, че все още не са взети конкретни решения по този въпрос.

Междувременно Русия отхвърли в неделя каквато и да е отстъпка по време на преговорите със САЩ за широкообхватно ново споразумение за сигурност със Запада.

"Разочаровани сме от сигналите, идващи през последните няколко дни от Вашингтон, но също и от Брюксел", заяви зам-външният министър Сергей Рябков пред руски медии. Именно той ще оглавява руската делегация на започващите в понеделник преговори със САЩ.

"Няма да се съгласим на никаква отстъпка. Това е напълно изключено", каза Рябков.

Русия настоява за договори, които предвиждат изтегляне на нападателните въоръжения на САЩ покрай границите й, изтегляне на собствените и натовските въоръжения на безопасно разстояние по границата Русия-НАТО и отказ от разширяването на НАТО на Изток с Украйна, Грузия и други страни от бившия СССР.

Западът отказва да приеме искането срещу разширяването на НАТО и обвинява Русия в подготовка за агресия срещу Украйна.

mediapool.bg