Кламер БГ - Новини: Външният министър на Кипър подаде оставка

Външният министър на Кипър подаде оставка

Свят

|
Нед, 09 Ян 2022г. 14:41ч.
Външният министър на Кипър подаде оставка

сн. БГНЕС

Министърът на външните работи на Кипър Никос Христодулидис подаде оставка от поста си. Новината съобщи в неделя лично той на извънредна пресконференция. Напускането му е свързано с предстоящите догодина избори за президент на страната.

Оставката му от поста на външен министър е приета от президента Никос Анастасиадис в петък и влиза в сила във вторник, съобщи днес Христодулидис, цитиран от БНР.

48-годишният досегашен външен министър заяви, че би се интересувал от издигане на кандидатурата си на президентските избори през 2023 г., особено, ако тя може да доведе до по-широко сътрудничество в обществото. Той обаче смята, че все още е рано за дискусия по този въпрос. Христодулидис подчерта днес, че ще направи официално съобщение, когато вземе окончателно решение, като междувременно остава активен в политиката.

Оставката на ключова фигура в кипърското правителство идва в резултат на вътрешнопартийни противоречия във връзка с предстоящите президентски избори, сред редица събития и месеци напрежение в управляващата партия ДИСИ (Демократичен сбор).

Утре е последният срок, в който претендиращите за номинация на партията за президент на страната трябва да внесат своите кандидатури, като решението ще бъде взето през март. Спорният въпрос бе Христодулидис като партиен или като независим кандидат ще се състезава.

Никос Христодулидис е член на двата кабинета на Никос Анастасиадис от 9 години, като е бил също така директор на неговата дипломатическа служба и правителствен говорител.

mediapool.bg