Кламер БГ - Новини: Джокович спечели съдебната битка. Остава в Австралия

Джокович спечели съдебната битка. Остава в Австралия

Свят

|
Пон, 10 Ян 2022г. 08:59ч.
Джокович спечели съдебната битка. Остава в Австралия

Новак Джокович, сн. ЕПА

Съдът в Австралия постанови сръбският тенисист Новак Джокович да бъде освободен, след като съдията установи неразумност в начина, по който граничният служител е взел решението си за анулиране на визата на световния №1 в тениса.

Съдия Антъни Кели постанови, че заповедта за анулиране на виза на Джокович е "отменена" незабавно.

Това означава, че визата му вече е валидна и той може да влезе в Австралия.

Taка той може да участва в Australian Open, който започва на 17 януари.

Представител на Министерството на вътрешните работи обаче съобщи на съда, че друго министерство разглежда възможността да анулира визата на сърбина.

Заседанието се проведе онлайн, като деветкратният шампион на Откритото първенство на Австралия се присъедини в края му. Той беше представен от трима адвокати.

Заради огромния обществен интерес обсъжданията бяха излъчвани онлайн. Малко след 8:15 ч. българско време съдията Антъни Кели заяви, че Джокович е направил всичко нужно, за да влезе в страната и трябва да може да се движи свободно в нея.

Преди това Джокович напусна хотела за мигранти, в който беше настанен при пристигането си в Австралия, и се присъедини към адвокатите си. Те потвърдиха това преди да бъде съобщено решението.

Решението за съдбата на Джокович беше поверено на съдия Антъни Кели. Той изслуша тезите на защитата на Джокович, водена от адвокат Николас Ууд.

Австралийските власти бяха представени от доста по-млади адвокати – Кристофър Тан и Наоми Уултън.

Адвокатите на Новак Джокович казаха, че той е дал положителен тест за Covid-19 на 16 декември и е имал необходимите разрешения да влезе в Австралия. Защитата обясни, че граничните власти не са следвали точно процеса при влизането и не са му дали време, за да отговори на всички техни изисквания и запитвания.

Представителят на австралийското правителство, Кристофър Тран, заяви по време на своята пледоария, че неотдавнашното преболедуване на Джокович не го поставя в позиция за освобождаване от правилата за влизане в страната при пътуване, и отрече да има някаква процедурна несправедливост или необоснованост, свързана с решението за анулирането на визата на Джокович.

Преди дни сърбинът заяви, че е получил специално медицинско изключение и може да участва в Откритото първенство на Австралия, дори да няма поставена някоя от одобрените ваксини за коронавирус.

При кацането си в Мелбърн обаче той беше задържан на летището заради неправилно попълнена виза. След дълъг престой на терминала, Ноле беше преместен в хотел, в който са настанявани мигранти до изясняване на случаите им.

Според близките на тенисиста условията в него са далеч от нормалните.

mediapool.bg