Кламер БГ - Новини: САЩ и Русия преговарят в Женева на фона на напрежението около Украйна

САЩ и Русия преговарят в Женева на фона на напрежението около Украйна

Свят

|
Пон, 10 Ян 2022г. 17:33ч.
САЩ и Русия преговарят в Женева на фона на напрежението около Украйна

Уенди Шърман и Сергей Рябков на днешната среща в Женева

Високопоставени делегации на САЩ и Русия започнаха срещата си в Женева в рамките на договорените извънредни разговори от диалога за стратегическата стабилност. Разговорите са част от трескава дипломатическа активност в Европа тази седмица и имат за цел намаляване на напрежението около струпването на руски войски по границата с Украйна. Но от разговорите днес не се очаква някакъв голям пробив, предаде Асошиейтед прес.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков и делегацията му пристигнаха по-рано днес под швейцарски полицейски ескорт в сградата на американската дипломатическа мисия в Женева за разговори със заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман и екипа й. Срещата е част от така наречения Диалог за стратегическата сигурност САЩ - Русия по въпросите на контрола във въоръжаването и други въпроси от общ характер. Началото на този диалог поставиха през юни президентите на двете държави Джо Байдън и Владимир Путин на срещата си през юни в същия швейцарски град.

Самите разговори ще бъдат последвани от среща НАТО - Русия в сряда в Брюксел и още една в четвъртък на многостранната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена.

Днес Шърман и Рябков имаха само кратък зрителен контакт, докато позираха за снимка преди срещата, отбелязва Ройтерс.

"Преговорите се очертава да бъдат дълги", написа в Туитър руската дипломатическа мисия в Женева и помести снимка, на която двамата главни преговарящи от двете страни позират пред държавните си флагове.

Шърман заяви в по-ранен туит от Женева, че "САЩ ще изслушат безпокойствата на Русия и ще споделят своите". Тя добави, че няма да има никакви обсъждания за европейската сигурност без присъствието на съюзниците.

Снощи на неофициална работна вечеря Сергей Рябков и други руски официални лица се срещнаха за повече от два часа с Уенди Шърман и нейния екип в луксозната резиденция на американския посланик към Конференцията по разоръжаване, която има изглед към езерото в Женева.

"Потопихме се в същността на предстоящите въпроси, но преговорите ще бъдат трудни", каза Рябков пред репортери на тръгване от вечерята. "Те не могат да бъдат лесни. Те ще бъдат делови. Мисля, че няма да си губим времето утре".

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че по време на вечерята в неделя Шърман "подчерта ангажимента на Съединените щати към международните принципи на суверенитет, териториална цялост и свободата на суверенните нации да избират свои собствени съюзи", имайки предвид Украйна и нейните стремежи на присъединяване към НАТО.

Преговорите се разглеждат като първа стъпка към възобновяване на диалога. Двустранните отношения се влошиха, след като Русия разположи приблизително 100 000 войници по границата си с Украйна. Нараснаха опасенията от по-широко руско военно нахлуване в страната.

mediapool.bg