Кламер БГ - Новини: С протести и арести пенсионната реформа във Франция влезе в сила

С протести и арести пенсионната реформа във Франция влезе в сила

Свят

|
Съб, 15 Апр 2023г. 17:49ч.
С протести и арести пенсионната реформа във Франция влезе в сила

Протестите във Франция заради вдигането на възрастта на пенсиониране не стихмат, сн. ЕПА/БГНЕС

Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила, след като бе обнародван на 15 април в Държавен вестник, а ден по-рано бе утвърден и от Конституционния съд, предаде Франс прес.

Президентът Еманюел Макрон, който прокара реформата миналия месец, заобикаляйки парламента, отхвърли призива на синдикатите да не подписва нормативния акт.

Непопулярната мярка повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и в събота предизвика поредните масови протести в страната. Арестувани бяха най-малко 112 души.

Поне 4000 души взеха участие в протестите срещу пенсионната реформа в Париж в петък.

Парижките правоохранителни органи обясняват задържанията с "многобройни актове на насилие". Полицията съобщи, че повече от 30 кофи за боклук са били подпалени "с висок риск от разпространение на пожарите".

Протести имаше е в други френски градове. В Рен протестиращите подпалиха вратата на местния полицейски участък. Полицията съобщи за нападната църква. В Нант бяха подпалени трамвайни релси. В Марсилия железопътният трафик бе спрян, след като протестиращи застанаха на релсите. Хора демонстрираха и в Тулуза, Дижон, Страсбург, Марсилия и Лион.

Демонстрации се очакват и днес, а профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда, посочва ДПА.

Кризата във Франция във връзка с пенсионната реформа продължава вече над три месеца.

mediapool.bg