Кламер БГ - Новини: Близо 60 са убити при сблъсъците в Судан

Близо 60 са убити при сблъсъците в Судан

Свят

|
Нед, 16 Апр 2023г. 09:44ч.
Близо 60 са убити при сблъсъците в Судан

снимка ЕПА/БГНЕС

Близо 60 души са убити, а 600 бяха ранени при сраженията в суданската столица между паравоенни формирования и редовната армия. Паравоенните групировки твърдят, че контролират сградата на президентството, летището в Хартум и други важни обекти.

Армията отхвърля тези твърдения и предупреди хората да останат по домовете си, тъй като продължават въздушните удари срещу базите на паравоенната групировка "RSF".

Според кореспонденти на АФП по време на сблъсъците в много части на Хартум са дрънчали прозорци и са се тресели жилищни сгради, а рано в неделя са се чували експлозии, предава БГНЕС.

Националният превозвач на Саудитска Арабия "Саудия" заяви, че един от самолетите му с пътници и екипаж на борда, чакащ за излитане, има поражения от стрелба.

Насилието избухна след седмици на задълбочаващо се напрежение между военния лидер Абдел Фатах ал-Бурхан и неговия заместник Мохамед Хамдан Дагло във връзка с планираното интегриране на RSF в редовната армия.

Интеграцията беше ключов елемент от преговорите за финализиране на споразумението, което ще върне страната към гражданско управление и ще сложи край на политико-икономическата криза, предизвикана от военния преврат през 2021 г.

Създадени през 2013 г., RSF произлязоха от милицията Джанджауид, която тогавашният президент Омар ал Башир пусна срещу неарабските етнически малцинства в западния регион Дарфур десет години по-рано, като си навлече обвинения във военни престъпления.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за "незабавно прекратяване на военните действия" и обсъди начините за деескалация с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и председателя на Комисията на Африканския съюз Муса Факи. Той разговаря и с Бурхан и Дагло, като ги призова "да се върнат към диалога".

По искане на Египет и Саудитска Арабия Арабската лига трябва да проведе спешна среща в неделя, за да обсъди ситуацията в Судан.

В съвместен разговор външните министри на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, подчертаха "важността на спирането на военната ескалация", съобщи саудитското министерство.

mediapool.bg