Кламер БГ - Новини: Г-7 се ангажира с прекратяване на замърсяването с пластмаса до 2040 г.

Г-7 се ангажира с прекратяване на замърсяването с пластмаса до 2040 г.

Свят

|
Нед, 16 Апр 2023г. 10:20ч.
Г-7 се ангажира с прекратяване на замърсяването с пластмаса до 2040 г.

Г-7 се ангажира с прекратяване на замърсяването с пластмаса до 2040 г.

Министрите на околната среда и климата на държавите от групата на седемте (Г-7) обещаха да сложат край на замърсяването с пластмасови отпадъци до 2040 г.,

Германия, Франция, Канада, Великобритания и ЕС станаха част от многонационална коалиция, която даде същото обещание миналата година. Сега това правят и останалите членовете на групата на седемте големи световни икономики – Япония и САЩ.

Германският екоминистър Щефи Лемке приветства новото обещание на Г-7 като "амбициозна цел" на пресконференция след двудневните преговори в Сапоро, Япония

Поетапното премахване на замърсяването ще бъде постигнато чрез “насърчаване на устойчиво потребление и производство на пластмаси, увеличаване на тяхната циркулярност в икономиката и екологично управление на отпадъците“, се казва в изявлението.

Пластмасовите отпадъци са се удвоили в световен мащаб през последните 20 години, като само 9% се рециклират. Според проучване на ООН обемът на пластмасата, навлизаща в океаните, ще се утрои до 2040 година, което представлява огромен риск за опазването на планетата и човешкото здраве.

mediapool.bg