Кламер БГ - Новини: Журналистът на "Уолстрийт джърнал“ в писмо от руския арест: Не губя надежда

Журналистът на "Уолстрийт джърнал“ в писмо от руския арест: Не губя надежда

Свят

|
Съб, 15 Апр 2023г. 21:55ч.
Журналистът на "Уолстрийт джърнал“ в писмо от руския арест: Не губя надежда

Евън Гершакович

Вестник "Уолстрийт джърнъл" публикува написано на ръка писмо от Евън Гершкович, негов кореспондент, затворен в Русия по обвинение в шпионаж, съобщи ДПА, цитирана от БТА в събота.

"Искам да кажа, че не губя надежда", пише той до семейството си във Филаделфия, което е получило писмото вчера. "Чета. Упражнявам се. И се опитвам да пиша. Може би най-накрая ще напиша нещо добро."

Ръкописното писмо е с дата 5 април и според вестника е първият пряк контакт на Гершкович със семейството му след ареста му в Русия в края на март.

Писмото е написано на руски език - езикът, на който Гершкович говори с родителите си. Те емигрират в САЩ от Съветския съюз в края на 70-те години.

"Мамо, ти за съжаление, за добро или лошо, ме подготви добре за храната в затвора", пише журналистът, според вестника. Храната му напомняла за детството му.

Кореспондентът беше арестуван от руската тайна служба ФСБ в град Екатеринбург.

Ако бъде признат за виновен, Гершкович е заплашен от до 20 години затвор.

Случаят още повече обтегна и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва след руската инвазия в Украйна миналата година. САЩ официално окачествиха ареста като незаконен.

mediapool.bg