Кламер БГ - Новини: ​Ваксините пристигнаха в Пловдив с бус за кренвирши и поставени в съветски ЗИЛ

​Ваксините пристигнаха в Пловдив с бус за кренвирши и поставени в съветски ЗИЛ

България

|
Съб, 26 Дек 2020г. 14:09ч.
​Ваксините пристигнаха в Пловдив с бус за кренвирши и поставени в съветски ЗИЛ

Първата пратка от ваксините на "Pfizer/BioNTech" пристигна в Пловдив, където бе транспортирана от София с бус за кренвирши и охранявана от полицейски кордон. Както е известно, в събота рано сутринта първите предназначени за България анти-Covid ваксини бяха доставени от Брюксел със специализиран за това транспорт и посрещнати от здравния министър и други официални лица пред Националния център по заразни и паразитни болести в София.

От пристигналите в София 9750 ваксини, 1100 заминаха за Пловдив, а други – за Бургас, тъй като планът е ваксинацията в тези три области да започне на 27 декември.

Доставените в РЗИ-Пловдив дози от ваксината няма да бъдат съхранявани във фризер, а в обикновен хладилник, защото ще бъдат ползвани в следващите пет дни.

Малко след доставянето на важната пратка там пристигна премиерът Бойко Борисов с джипа, придружаван от министрите на отбраната и здравеопазването. Това бе втората спирка от обиколката им в района, след като по-рано инспектираха как върви строежът на комплекса за спецсилите на полигона "Црънча".

Шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева безуспешно се опита да се измъкне от камерата на пиарката на премиера Севделина Арнаудова. "Покажи ни ваксинационните кабинети и ваксините", разпореди здравният министър на Танчева, която посрещна високите гости. Докато ги водеше по коридорите до мястото, където се съхраняват дозите, тя предупреди, че е поверила ваксините на стар съветски ЗИЛ. Премиерът остана с впечатление, че става дума за камион, но в крайна сметка стигнаха до съветски хладилник от същата марка. Той бе отворен, за да се види, че скъпоценните ваксини са там, но премиерът бързо нареди: "Затваряй".

Ваксината може да се съхранява при 2-8 градуса в продължение на 5 дни. От РЗИ увериха, че за тези пет дни ще приложат дозите и така изискванията за съхранението им с специални фризери отпадат.

​ЕС в един момент може да каже: Я да видим кой е ваксиниран

Премиерът настоя пред здравния министър да се проведе подробна разяснителна кампания за ваксинирането и допусна, че е възможно в бъдеще ЕС да иска документ за ваксиниране.

"Познавайки как действа Съюзът, държавите членки, както гърците въведоха PCR тестове, в един момент, ще кажат я да видим кой е ваксиниран, кой не е. Така че тогава да не се налага да се правят повторно… И нали имаме електронен списък", каза той.

Електронна система ще издава документ на ваксинираните, ако им е необходим, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

От думите на Борисов стана ясна, че сегашната ваксинация ще е тест за начина, по който тя ще се случва и догодина:

"Днес имаме София, Пловдив и Бургас, Варна, пристигат днес. На 28-и – Търново, Враца. И веднага след Нова година това ще е точно сега един тест и вече като дойдат десетките хиляди ваксини, вече ще бъде по-лесно."

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че в армията първо ще бъдат ваксинирани лекарите и медиците на "първа линия". Ваксинирането на висшето военно ръководство трябва да послужи за пример, допълни Каракачанов.

Кампанията в Пловдив започва под наблюдението на кмета и областния

При старта на кампанията в неделя ще бъдат ваксинирани 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта, а сред първите ще е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта, съобщиха от РЗИ.

Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров ще присъстват при поставянето на първите ваксини в четири боболници, за да подкрепят лекарите,.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в Университетската болница "Свети Георги", където са и най-много

желаещите да бъдат имунизирани през петте дни –общо 200 лекари, сестри и санитари. Час по-късно процесът ще стартира в болниците Каспела и Пълмед. След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница "Свети Мина", както и в останалите осем болници.

mediapool.bg