Кламер БГ - Новини: Асена Сербезова: За ваксините е нужна кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид

Асена Сербезова: За ваксините е нужна кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид

България

|
Нед, 27 Дек 2020г. 15:47ч.
Асена Сербезова: За ваксините е нужна кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид

Ако искаме да повишим ваксиналното покритие, трябва да направим кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в неделя по повод започналата ваксинация срещу Covid-19.

Фармацевтичният съюз е заявил пред председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов готовността си да се включи в разяснителната кампания за ваксините, съобщи тя в интервю пред БНР.

Според различни проучвания, направени към началото на декември, по-малко от 30% от българите изявяват готовност да се ваксинират, докато близо половината са негативно настроени, а останалите се колебаят. Засега е сравнително нисък и процентът медицински персонал, изявил желание за ваксина още с първата възможност. Голяма част от хората предпочитат да изчакат и да видят как ще се развият нещата с челната група ваксинирани.

По повод бързо разработените ваксини срещу коронавируса, някои от които вече се прилагат, проф. Сербезова отбеляза, че това е действително съкратена процедура, която се прилага в случаи, когато е от изключителна важност факторът време, тоест колкото по-бързо се справим, толкова повече животи ще бъдат спасени.

От самото начало регулаторът беше с фармацевтичните компании, които разработваха ваксините, за да им дава научни консултации – за дизайна на клиничните изпитвания, какви крайни точки да заложат, колко хора да бъдат включени и в момента, в който „наръч“ от документация ставаше готов, те го подаваха, което в останалите случаи не е точно така, поясни Асена Сербезова.

За всеки лекарствен продукт съществува риск. Има крехко съотношение полза – риск, но при приема на всеки лекарствен продукт има рискове, заяви тя, запитана за възможните рискове при ваксините за Covid-19.

Относно преведената на български език информация от листовката за ваксината на Pfizer – BioNTech Асена Сербезова посъветва всеки да прочете предупрежденията и ако попада в някоя от тези групи (което не означава абсолютно противопоказание), внимателно да обсъди със своя лекар ползите и рисковете от поставянето на ваксината.

„Пред мен не стои като въпрос дали да се ваксинирам, а с какъв продукт“, каза проф. Сербезова.

„С информацията за починали, за такива в тежко състояние, която се повтаря по няколко пъти на ден, има изследвания на американската асоциация на психолозите, че в зависимост от личностните характеристики на човека може да се усилят симптомите от негативните новини - симптоми на реално заболяване от 2 до 100 пъти. И ако хората са по-чувствителни към темата Covid-19 и притежават определени личностни характеристики, ако скалата за оценка на стреса е от 0 до 100, прием бързо в болница с диагноза Covid-19 за човек, който вярва, че това е смъртоносно заболяване, оценката на психолозите е над 150 точки. Представете си какъв стрес е това“, коментира още председателят на Българския фармацевтичен съюз. На този фон по думите й е още по-трудно хората да се справят с високоспециализирана медицинска информация, каквато е тази за ваксините.

Отиващата си година бе тревожна за проф. Сербезова не само заради кризата с коронавируса.

Въпреки неоспоримите факти и обстоятелства, че не е всявала фалшива тревога с предупрежденията си от началото на април за рисковете от липси и недостиг на някои лекарства заради избухналата епидемия, прокуратурата не се отказа от заведеното дело срещу Сербезова, а през октомври дори го „прецизира“.

Първото обвинение ѝ бе повдигнато на 10 април, няколко дни след като даде две интервюта за БНТ и БНР, в които говори за логистични проблеми при лекарствоснабдяването и риска от недостиг на лекарства– опасения, които по това време споделят редица международни и европейски институции, регулаторни органи и медии.

Прокуратурата настояваше за налагане на глоба на Сербезова, но на 14 септември състав на Софийския районен съд прекрати делото, след като прецени, че обвинението е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения, които ограничават правото ѝ на защита.

През октомври прокуратурата е прецизирала обвинението, като уточнява цитатите от интервютата, с които се предполага, че Сербезова е всяла паника, както и часовия диапазон на извършеното престъпление. Освен това се казва, че деянието е в условията на продължаващо престъпление, т.е. Сербезова е обвинена в едно престъпление за двете интервюта, а не в две. Тя отново е заплашена от глоба, ако бъде призната за виновна.

Сербезова посочи пред БНР, че прокуратурата използва извадени от контекста части от нейни изречения в интервюта, които е дала през пролетта.

„Няма значение кой кого поръчва. Важното е, че институциите могат да се използват в подобен аспект“, изтъкна тя.

Председателката на съсловната организация пожелава на всички „здраве, късмет, една по-спокойна, по-успешна година, да преминем заедно през тези трудни времена“.

Следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия, пожела още тя.

mediapool.bg