Кламер БГ - Новини: Цветя на Тюркян чешма в почит към жертвите на "Възродителния процес" в Могиляне

Цветя на Тюркян чешма в почит към жертвите на "Възродителния процес" в Могиляне

България

|
Съб, 26 Дек 2020г. 19:07ч.
Цветя на Тюркян чешма в почит към жертвите на "Възродителния процес" в Могиляне

В кирковското с. Могиляне днес бе отбелязана 36-годишнината от т.нар. Възродителен процес.

Граждани и политици, сред които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, поднесоха цветя пред Тюркян чешма, изградена в памет на най-малката жертва на процеса по насилствената смяна на имената.

През годините името на 17-месечното момиче се превърна в символ на борбата за човешки права. Заради пандемията не се състоя традиционният възпоменателен митинг за жертвите на Възродителния процес.

В Могиляне пристигнаха и лидерът на Демократична България Христо Иванов и негови колеги, които отдадоха почит на жертвите.

Ето какво написа Христо Иванов на страницата си във Фейсбук:

"Днес, на годишнината от трагичните събития в Могиляне, заедно с мои колеги отдадохме почит пред жертвите на т.нар. "възродителен процес" на Тюркян чешма - знаково място за бруталните репресии по време на насилственото преименуване, извършено от комунистическия режим. Това е едно от най-уродливите престъпления на тоталитаризма и ДС. Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане.

Големият идеал за свободна европейска България може да бъде постигнат само ако преодолеем разделенията, поддържани и експлоатирани от ченгетата, и изградим бъдеще, в което законът е един за всички, така като и България е една за всеки от нас. Това не може да стане без лустрация и решително прекратяване на влиянието на мрежите на ДС, които са в основата на корупционното овладяване на българските институции от мафията".

mediapool.bg