Кламер БГ - Новини: С благословията на Тръмп Помпейо опита да подобри отношенията с новите лидери на ЕС

С благословията на Тръмп Помпейо опита да подобри отношенията с новите лидери на ЕС

Свят

|
Ср, 04 Септ 2019г. 13:36ч.
С благословията на Тръмп Помпейо опита да подобри отношенията с новите лидери на ЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо се опита да подобри отношенията на САЩ с новите лидери на Европейския съюз, заяви американски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Срещите на Помпейо с новите четирима най-високопоставени служители на ЕС преминаха изключително добре, заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сондланд. Американският дипломат подчерта, че визитата на Помпейо е с разрешението на президента Доналд Тръмп.

Подкрепата на Тръмп за Брекзит, краткото понижаване на статута на ЕС във Вашингтон, пренебрежителното отношение на Тръмп към Брюксел и изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение влошиха отношенията между традиционните съюзници.

Срещите на Помпейо с новите лидери на ЕС е сигнал за смяна на подхода. В края на миналата година Помпейо заяви в Брюксел, че политиката на Тръмп в духа на лозунга "Америка на първо място" трансформира следвоенната система на базата на националните държави, а не на институции като ЕС. Според Сондланд обаче новоизбраните лидери на ЕС са свикнали със стила на Тръмп и са готови да работят с него.

"Даваме си сметка, че споделяме една и съща цел, но имаме различни тактики", подчерта Сондланд.

Институциите на ЕС отказаха коментар по въпроса, отбелязва Ройтерс.

Помпейо се срещна с новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, новоизбрания ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел, новоизбрания председател на Европейския съвет Шарл Мишел и новия председател на Европейския парламент Давид Сасоли.

Фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 ноември, а Мишел - през декември. Сасоли встъпи в длъжност през юли, припомня Ройтерс.

"Здравословно е да има разногласия. Това обаче не бива до води до отричане на приятелството и на необходимостта от дългосрочен алианс. Тук не става дума за Тръмп, а за отношенията на ЕС и САЩ", каза Сондланд, след като Помпейо отпътува обратно за Вашингтон.

Американският дипломат изрази надежда, че четиримата нови лидери на ЕС ще се срещнат скоро с Тръмп в Белия дом.

"Те са добре дошли да звънят на Помпейо 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. И четиримата могат да се свържат с президента, ако наистина искат да разговарят директно с него", изтъкна Сондланд.

mediapool.bg