Кламер БГ - Новини: Иран дава на Европа още два месеца за спасяване на ядрената сделка

Иран дава на Европа още два месеца за спасяване на ядрената сделка

Свят

|
Ср, 04 Септ 2019г. 15:10ч.
Иран дава на Европа още два месеца за спасяване на ядрената сделка

Иранският президент Хасан Рохани даде на европейските сили още два месеца, за да спасят ядреното споразумение от 2015 г., но предупреди, че Техеран все пак се готви за по-нататъшни значителни нарушения на сделката, които могат да имат "извънредни последици", предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия.

Преди това ирански служители дадоха смесени сигнали в отговор на френско предложение за спасяване на споразумението чрез предоставяне на кредитни линии за 15 милиарда долара на Иран до края на годината, ако той напълно се върне към изпълнение на сделката.

Висш ирански служител каза, че Техеран ще се върне към изпълнение на сделката, ако получи парите под формата на кредитни линии или продажби на петрол, а иранската телевизия Прес Ти Ви заяви, че Техеран е отхвърлил предложение за подобен европейски заем.

"Мисля, че е малко вероятно да постигнем резултат с Европа до днес или утре . . . Европа ще има още два месеца, за да изпълни своите ангажименти", каза Рохани.

По думите му Иран ще продължи с плановете за по-нататъшно нарушаване на споразумението и ускоряване на своята ядрена дейност.

"Третата стъпка (в намаляването на ангажиментите на Иран) ще бъде най-важна и ще има извънредни последици", заяви той.

По-рано Рохани заплаши с по-нататъшни стъпки до 5 септември, ако Франция и другите европейски държави, участващи в сделката, не направят повече за защита на Иран от въздействието на санкциите на САЩ.

mediapool.bg