Кламер БГ - Новини: Само с лимити може да бъде "изхранена" съществуващата мрежа от болници

Само с лимити може да бъде "изхранена" съществуващата мрежа от болници

България

|
Пет, 17 Апр 2015г. 12:15ч.
Само с лимити може да бъде "изхранена" съществуващата мрежа от болници

Здравният министър Петър Москов заяви в петък, че от бюджетите си се оплакват само болници, които ако затворят, ще разбере само собственикът им. Той коментира, че методиката за финансиране на болниците е несъвършена, но само така може да бъде "изхранена" съществуващата мрежа от болници, докато не бъдат приети предлаганите от него промени в системата.

Москов заяви пред Нова телевизия, че лимитите са направени така, че да отговорят на здравните потребности на пациентите, а не на бизнес плана на определени болници. Той се аргументира с твърдението, че големите болници, които реално обслужват спешни пациенти, не протестират срещу финансирането си.

"Никой, който има нужда от спешна интервенция няма да пострада", заяви Москов. "Гарантирам, че 95-те процента, с които повечето от болниците ще разполагат през тази година от миналогодишните си харчочве, абсолютно гарантират заплатите на работещите там и доброто, качествено и безпроблемно лечение на болните”, заяви той.

Той обеща преразглеждане на бюджетите на някои болници, но само на тези, които действително обслужват спешни случаи, като за целта е направена справка в кои болници екипите на спешна помощ карат пациенти, което бил реалният индикатор за оказване на спешна помощ.

Москов коментира, че всяка една методика с твърди лимити е несъвършена, но е необходима, за да може да изхрани сегашната инфраструктура от болници, "да изхрани бизнес плановете на петдесетата ортопедия в София".

Москов даде следния пример за фрапиращо надписване на дейност в болница: "В една болница в Лом има приети повече хора в състояние на кома, отколкото в София и цялата Софийска област. Това са стотици хора. Те лежат в реанимация и им бива плащан престой на ден, а това е скъпо”.

Той заяви, че тази година е преходна докато не влязат в сила готвените от здравното министерство промени и докато това стане се налага да се работи по сегашната методика.

Москов припомни, че промените в Закона за здравното осигуряване, регламентиращи трите пакета с медицински услуги, в момента се гледа в Народното събрание, а преди ден в министерството са приключили работата по промените в Закона за лечебните заведения.

С тях се регламентира задължителната здравна карта, която казва в коя област от колко и какви болници има нужда.

Москов съобщи още, че през май ще бъдат обявени обществените поръчки за електронната здравна карта, като по думите му само с нея ще бъде въведен наистина ефективен контрол в болниците. Дотогава обаче и електронната система за регистрация на хоспитализациите на здравната каса вършела работа, макар и да не е най-доброто решение.

По повод възможността регистрация в болница да се прави с ксерокопие на лична карта, Москов се закани, че болници, които я практикуват, ще бъдат наказани за злоупотреби.

mediapool.bg