Кламер БГ - Новини: Европейската инициатива "Отново на училище" продължава и през 2015 г.

Европейската инициатива "Отново на училище" продължава и през 2015 г.

България

|
Пет, 17 Апр 2015г. 12:51ч.
Европейската инициатива "Отново на училище" продължава и през 2015 г.

Европейската комисия в България със съдействие на Министерство на образованието и науката обяви началото на инициативата "Отново на училище" в България през 2015 г.

Целта на тази инициатива е да направи Европейския съюз по-разбираем за младите.

Служители на европейските институции участват в нея като доброволци – връщат се в завършеното от тях училище или посещават изявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво представлява Европейският съюз.

Европейската комисия в България традиционно кани българските колеги, работещи в европейските институции, да посетят училищата, които са завършили, или училища, които са заявили желание за посещение.

Те посещават училищата в удобна за тях и за съответното училище дата и обсъждат с учениците въпроси от европейско естество, които вълнуват и двете страни. Също така представят своята работа, която е част от формулирането и прилагането на европейските политики, както и възможностите за младите в Европейския съюз.

Още през 2011 г., с цел провеждане на инициативата "Отново на училище" в България, беше създаден младежки екип Европа, чийто дейности се координират от Европейската комисия в България.

Екипът е от студенти-доброволци, чиято задача е да се върнат в училището, което са завършили, и да представят презентации по европейски теми.

"Отново на училище" е част от европейските инициативи в България, с които отбелязваме 9 май - Денят на Европа. Затова май е основният месец за провеждането на кампанията през тази година. Посещенията в училищата, обаче биха могли да се случват през цялата година.

Участниците в инициативата се свързват директно с училищата, за да организират своето посещение. Училищата също биха могли да заявят желание за посещение към Европейската комисия в България.

Европейската комисия в България и центровете "Европа Директно" ще ориентират учителите за онлайн информационни материали, презентации и онлайн игри, които да използват за подготовка на часа. Също така ще предоставят информационни печатни материали, според наличното количество.

mediapool.bg