Кламер БГ - Новини: 12 лайнера отказаха да посетят Бургас заради Крим

12 лайнера отказаха да посетят Бургас заради Крим

България

|
Пет, 17 Апр 2015г. 14:06ч.
12 лайнера отказаха да посетят Бургас заради Крим

20131005_091125

Българското правителство одобри промени в Тарифата за пристанищните такси, събирани от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Така дължимата тонажна такса за пътническите кораби, която формира средно половината от дисбурмента за посещение в българските круизни пристанища се намалява с 14 %. Основната цел на държавата с тази промяна е насърчаване развитието на круизния бизнес в България и преодоляване на различията в ценообразуването със съседните страни по дестинацията.

Инициативата за оптимизиране на таксите и цените на услугите за крузните кораби започна от Бургас. Още през есента на 2014 година Пристанище Бургас, заедно с другите ангажирани страни, които предоставят услугите – пилотски, маневрени, влекачни, швартови, агентийски и туристически, обединиха усилията си за намаляване на цените на всеки един от участниците в обслужването на круизните кораби.

Първата стъпка бе направена от ”Пристанище Бургас” ЕАД, което намали таксата за обслужване на пасажер и тя вече е 5 евро вместо 6 евро. Останалите частни компании също оптимизираха своите тарифи. Последното предложение от страна на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за намаляване на пристанищните такси за пореден път доказва, че визията за развитие на круизния бизнес в България е с ясна и дългосрочна перспектива.

”По този начин крайната цена-дисбурсмента, който ще заплащат занапред пасажерските кораби, които акостират на бургаското пристанище ще е конкурентна на останалите портове като Одеса, Констанца, Сочи. Решението на Министерски съвет идва в точното време, тъй като поради сложната ситуация в Украйна и Русия повечето круизни оператори отказват посещения в Черно море. Убедени сме, че оптимизираните ценови нива ще подействат стимулиращо на круизните оператори относно посещенията в българските морски пристанища”, каза Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас.

Пристанище Бургас е една от атрактивните и бързоразвиващи се круизни точки. Основните предимства на новата Морската гара Бургас е дълбочината и дължината на корабните места, позволяващи безопасно акостиране на най-големите пътнически кораби. Прилежащата инфраструктура също създава условия за бързо и качествено обслужване на пасажерите. През миналия круизен сезон безпроблемно в Бургас бяха обслужени 27 пътнически лайнера с 42 000 туристи.

За сезон 2015 предварително бяха заявени 31 посещения на крузини кораби, с нарастване на пасажерите до 48 000 , като те са договорени в предходните две години при старите ценови нива. С намаляването на крайната цена обаче пристанище Бургас и останалите български куризни пристанища ще са още по-атрактивни за круизните оператори.

Към момента за сезон 2015 година за Морска гара Бургас от съгласуваните 31 посещения са отказани 12 кораба. Причината, която изтъкват корабособствениците е невъзможността тези кораби да посетят и последващите пристанища по дестнация Черно море – Одеса, Ялта, Сочи. Големите крузни компании официално са обявили на своите сайтове, че отказват морски пътувания по дестинация Черно море, заради извънредната ситуация на Кримския полуостров.

Maritime.bg – България