Кламер БГ - Новини: Руснаците са разчели "черната кутия" на разбилия се МиГ. Потвърждава се основната версия

Руснаците са разчели "черната кутия" на разбилия се МиГ. Потвърждава се основната версия

България

|
Четв, 16 Септ 2021г. 14:08ч.
Руснаците са разчели "черната кутия" на разбилия се МиГ. Потвърждава се основната версия

Само за няколко дни руснаците са успели да разчетат данните от "черната кутия" на разбилия се в Черно море изтребители МиГ 29.

"Първоначалният доклад показва, че резултатите потвърждават направените от разследването на военна полиция заключения", посочи министърът.

"Нямаме окончателен доклад по въпроса, но първоначалните резултати потвърждават вече направените заключения", допълни той.

"Черната кутия" на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70 метра дълбочина с механични увреждания.

Инцидентът се случи на 9 юни край Шабла. При него загина подполковник Валентин Терзиев. "Черната кутия" бе открита още на 24 юни. Инженерите от авиобазата "Граф Игнатиево" се опитаха да свалят информацията в нея, но се отказаха заради риск да загубят данните и бе взето решение да се търси помощ от производителя. Седмици наред обаче това не може да стане. За последно от МО обясниха, че руската страна не е пратила "съответните покани (приглашения)" за българските служители, които ще пътуват с "черната кутия".

Едва преди няколко дни кутията замина за Русия.

В "черната кутия" се съхранява информация за последните 13 секунди от фаталния полет.

Самолетът се разби в Черно море по време на учение. Засега е установено, че мишената е падала по-бързо от предвиденото и се е наложила допълнителна маневра, за да може майор Терзиев да я порази.

Според разследването на "Военна полиция" причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация.

Според "Военна полиция" за трагедията е изиграла роля и "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите".

Съпътстващи причини са и "особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

"Военна полиция" е работила по още две работни версии – техническа повреда и поразяване на самолета от осколки, които са били отхвърлени.

Разследването на "Военна полиция" засяга само авиационната безопасност, прокуратурата продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

mediapool.bg