Кламер БГ - Новини: Военното разузнаване успя да изтегли от Афганистан местни граждани, работили за България

Военното разузнаване успя да изтегли от Афганистан местни граждани, работили за България

България

|
Четв, 16 Септ 2021г. 14:20ч.
Военното разузнаване успя да изтегли от Афганистан местни граждани, работили за България

Сн. БГНЕС

България е успяла да изтегли от Афганистан местни граждани, които са работили за страната ни по време на българското участие в операциите на НАТО в страната. С тях е бил евакуиран и още един български гражданин със семейството му, потвърдиха от военното министерство.

Цялостната операция е била реализирана от служба "Военно разузнаване". Участвали са и българските дипломати в Пакистан. Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, извършил полета от Исламабад до София, осъществен от Държавния авиационен оператор (бившият "Авиотряд 28").

В Исламабад Панайотов е говорил и с федералния министър на отбраната Первез Хатак.

В информацията на МО няма данни колко са евакуираните у нас афганистански граждани.

Панайотов коментира, че по оценка на пакистанската страна ръководството на талибаните се старае да изгради нов либерален и хуманен образ на Афганистан. Тази оценка обаче не се споделя на този етап от българския министър на отбраната.

"Само искам да подчертая, че е необходимо да изчакаме, да видим какви са резултатите от управлението на талибаните - от тяхното временно управление, временно правителство . Да видим как те се отнасят към правата на жените и на момичетата, как се отнасят към правата на различните етнически малцинства в Афганистан, защото знаем, че правителството, временното, на талибаните е съставено предимно от пущуни. Аз засега не съм готов да споделя оптимизма на министър Хатак, но времето може и да ме опровергае", коментира Панайотов, цитиран от БНР.

България твърди, че е изтеглила всички свои граждани от Афганистан, които са имали желание да напуснат страната.

МВнР изрично поиска да не се огласява как се изтеглят българите от Афганистан.

По-рано правителството взе решение за оказване на подкрепа и даване на убежище на до 70 афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул и заедно с българските контингенти на терен.

България ще даде убежище и на семействата на тези афганистански граждани.

mediapool.bg