Кламер БГ - Новини: Руските власти претърсиха домовете на разследващи журналисти

Руските власти претърсиха домовете на разследващи журналисти

Свят

|
Вт, 29 Юни 2021г. 15:51ч.
Руските власти претърсиха домовете на разследващи журналисти

Роман Баданин

Руските власти претърсиха тази сутрин жилищата на няколко разследващи журналисти и техни роднини, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на нарастващ натиск върху независимите медии в Русия.

Полицията е обискирала домовете на Роман Баданин, главен редактор на разследващото интернет издание "Проект", и на Мария Жолобова, журналист от медията. Полицейски служители са претърсили и жилището на родителите на заместника на Баданин, Михаил Рубин. Самият Рубин е бил задържан близо до жилищната сграда, в която живее Жолобова, и е бил отведен в дома на родителите си.

"Проект" заяви в профила си в мобилното приложение Телеграм, че обиските са извършени, след като медията е обещала да публикува разследване за руския вътрешен министър Владимир Колоколцев и предполагаемото му богатство. Тя публикува материала малко след началото на обиските.

По-късно "Проект" каза, че поне две от трите претърсвания са свързани с дело за клевета заради документален филм от 2017 г., по който са работили Баданин и Жолобова. Той е бил за бизнесмен от Санкт Петербург с предполагаеми връзки с организираната престъпност. Не е ясно обаче защо полицията е предприела действия и срещу Рубин.

Руските власти през последните месеци увеличиха натиска върху независимите средства за масово осведомяване. Две популярни независими издания, "Медуза" и "Ви Таймс" (VTimes), бяха обявени за "чуждестранен агент" - обозначение, поставяно на организации, средства за масово осведомяване и хора, получаващи финансиране от чужбина. Това предполага допълнителен държавен контрол и има силно отрицателна конотация.

"Ви Таймс" прекрати дейността си този месец, след като влезе в списъка с "чуждестранните агенти", а "Медуза" започна кампания за набиране на средства.

Русия използва закона, за да наложи големи глоби на финансираното от САЩ радио "Свободна Европа"/радио "Свобода", защото не е обозначило материалите си като подготвени от "чуждестранни агенти". Медията сезира Европейския съд по правата на човека.

mediapool.bg