Кламер БГ - Новини: Какво правят руските военни "инструктори" в ЦАР

Какво правят руските военни "инструктори" в ЦАР

Свят

|
Ср, 30 Юни 2021г. 12:20ч.
Какво правят руските военни "инструктори" в ЦАР

Какво правят руските военни

Руски военни инструктори в Централноафриканската република (ЦАР), заедно с централноафриканската армия, извършват нарушения на човешките права в страната, става ясно от годишен доклад на експерти на ООН, цитиран от Франс прес.

Твърденията в доклада на ООН, изготвен от експерти на организацията, натоварени със задачата да следят за спазването на оръжейното ембарго, наложено на ЦАР, са в разрез с твърденията на Москва, че инструкторите не са въоръжени и не взимат участие в сражения.

Докладът потвърждава съмненията, че руските инструктори, за които често се твърди, че са наемници от руската частна военна компания "Вагнер", играят доста активна роля в конфликта в ЦАР.

Те са били замесени в "прекомерна употреба на сила, безразборни убийства, мащабно окупиране и грабежи на училища и хуманитарни организации".

През последните месеци имаше няколко случая, в които "сините каски" на ООН имаха контакт с тези наемници (насочване на оръжия срещу представители на ООН, претърсване на автомобили, унищожаване на дрон на ООН), което засили напрежението в Съвета за сигурност на ООН между Русия и останалите му членове.

"Казахме на руснаците: "Вие сте постоянен член на Съвета за сигурност, а хора, използвани от вашето министерство на отбраната, не само експлоатират тази страна (ЦАР), а и излагат на опасност "сините каски", изпратени в ЦАР от този Съвет", заяви западен представител, поискал да остане анонимен.

В доклада се споменава, че на 18 април Русия е заявила, че в ЦАР има 532 руски инструктори. Смята се обаче, че броят им е доста по-голям, от 800 до 2100 души, се казва още в документа.

mediapool.bg