Кламер БГ - Новини: В Държавната дума призоваха руските жени да раждат деца по "заповед на Путин"

В Държавната дума призоваха руските жени да раждат деца по "заповед на Путин"

Свят

|
Нед, 17 Дек 2023г. 17:03ч.
В Държавната дума призоваха руските жени да раждат деца по "заповед на Путин"

В Държавната дума призоваха руските жени да раждат деца по

Руснаците трябва да се вслушат в думите на президента Владимир Путин за раждането на деца, гледайки на тях като на цел за подобряване на демографските показатели. Това каза Андрей Гурулев, член на комисията по отбрана на Държавната дума, в предаването "Пряк ефир", цитиран от The Moscow Times.

"Президентът какво каза? Традиционни ценности - Родина, многодетни семейства. Как ще изпълняваш задачата? Изпълняваш ли президентския указ? Изпълняваш задачата и девет месеца по-късно докладваш за резултатите", заяви Гурулев по време на предаването.

Говорейки на среща на Световния руски народен събор през ноември, Путин каза, че Русия е изправена пред "най-трудните демографски предизвикателства“ и за да ги преодолее, е необходимо да се възроди традицията на многодетните семейства.

Много народи на Русия "запазват традицията на силно, многопоколенческо семейство, в което се възпитават четири, пет или повече деца“, каза президентът. Той припомни, че преди няколко поколения руските семейства са имали по седем или осем деца: "Нека съхраним и възродим тези прекрасни традиции. Да имаш много деца и голямо семейство трябва да стане норма, начин на живот за всички народи на Русия.“

През октомври правителството, изготвяйки бюджета на Социалния фонд, прогнозира, че броят на ражданията в Русия ще продължи да намалява през следващите три години, падайки до нива, каквито страната не е виждала от времето на царизма. Числата, включени в прогнозата, са най-ниските от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Мобилизацията, в резултат на която 300 хиляди мъже отидоха на фронта и още стотици хиляди напуснаха страната, намали броя на ражданията с около 5%.

mediapool.bg