Кламер БГ - Новини: Руската църква в София спира дейността си (видео)

Руската църква в София спира дейността си (видео)

Общество

|
Пет, 22 Септ 2023г. 16:34ч.
Руската църква в София спира дейността си (видео)

Руската църква в София спира дейността си (видео)

Руската църква в София затваря врати за неопределено време, а посланикът ни в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското министерство на външните работи за обяснения. Поводът е изгнването на трима руски духовници от България заради заплаха за националната ни сигурност.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в столицата бяха помолени да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Това са игуменът на мисията архимандрит Васиан, секретарят - протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия.

Московската патриаршия разпространи изявление, в което се казва, че "Руската православна църква категорично протестира срещу необоснованото изгонване на нейни представители от България".

До момента няма официална реакция по случая от страна на Българската православна църква.

Съдбата на руската църква в София

Руската църква в София „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност. По-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква. Това съобщи посолството на Русия в България на страницата си във "Фейсбук".

"Тази стара руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена", се казва в публикация на говорителят на руското външно министерство Мария Захорова.

Тя пише, че "изгонването от България на свещеници на Руската православна църква от страната представлява действие, насочено към прекъсване на отношенията между руската и българската православна църква и братските връзки между народите на страните".

Москва привиква българския посланик

Междувременно стана ясно, че българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането на тримата свещеници. Това обяви руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал "Россия-24".

"Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място - посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него", каза Митрофанова, коментирайки въпроса за възможни ответни мерки от страна на Москва по дипломатическа линия.

Москва няма да предприеме огледални мерки срещу Българската православна църква в отговор на "недружелюбните стъпки" на София, каза още Митрофанова.

"Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари", заяви руският дипломат.

Свещеникът - шпионин Васиан

Архимандрит Васиан

Още на 16 септември властите в Северна Македония обявиха, че са изгонили трима руски дипломати и висш руски свещеник от Московската патриаршия заради данни, че са руски шпиони. Свещеникът е Васиан (Змеев), който от пет години управлява руското подворие в българската столица.

Тогава съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов каза, че Змеев се е опитвал да внесе разкол в македонската църква. Той се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност.

Пет дни по-късно - първо ТАСС, а след това и ДАНС, инфрмираха, че трима руски духовници са изгонени от България заради наличие на данни, че са шпиони.

Днес премиерът Николай Денков коментира, че "когато някой извършва неправомерни действия, той трябва да бъде санкциониран".

"Действията са въпрос на секретен доклад, аз само се запознах с него, нямам пряко отношение към вземането на това решение, то е на ДАНС. В случая става дума за санкция срещу законите на България", каза акад. Денков.

"Службите са в правото си да свършат това, ако имат достатъчно доказателства и сигнали", коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Кой е архимандрит Васиан?

Светското име на архимандрит Васиан е Николай Валериевич Змеев. Роден е на 25 март 1975 г.

Преди да стане настоятел на Подворието на Московската патриаршия в София е бил представител на патриарха на Москва и цяла Рус в Беларуската екзархия, пише руската "Уикипедия".

Николай Змеев завършва Московската духовна семинария през 1998 г. Четири години по-късно приключва и обучението му в Московската духовна академия, където защитава дисертация на тема "Св. Амфилохий Иконийски като църковен писател и теолог".

На 2 април 1999 г. е постриган за монах с името Васиан в чест на преподобни Васиан Пертомински, Соловецки чудотворец. На 22 май е ръкоположен в йеродякон, а на 5 декември става йеромонах.

През 2004 г. вече е игумен и от тогава до 2015 г. е заместник-ректор по възпитателната работа в Московската духовна академия.

На 2 септември 2015 г. с указ на руския патриарх Кирил е назначен за негов представител на Москва и цяла Русия в Беларуската екзархия. Същия ден в Минското епархийско управление, в края на заседанието на Синода на Беларуската православна църква, игумен Васиан е представен на епископите.

На 1 февруари 2016 г. в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва лично патриарх Кирил дава на Васиан архимандритски сан.

На 7 март 2018 г. с решение на Светия Синод на Руската православна църква архимандрит Васиан е освободен от поста представител на руския патриарха за Москва и цяла Русия в Беларуската екзархия и е назначен за настоятел на подворието на Руската православна църква в София.

Десетина дни по-късно - на 19 март 2018 г. архимандрит Васиан се среща с българския патриарх Неофит в сградата на Софийската митрополия в София. Неофит е московски възпитаник и е бил агент на Държавна сигурност.

На 28 ноември 2018 г. Васиан е приет в Императорското православно палестинско общество.

mediapool.bg