Кламер БГ - Новини: Капсулата с проби от астероида Бену се приземи успешно в Юта

Капсулата с проби от астероида Бену се приземи успешно в Юта

Общество

|
Нед, 24 Септ 2023г. 19:56ч.
Капсулата с проби от астероида Бену се приземи успешно в Юта

Капсулата с прах от астероида Бену се приземи успешно в пустинята в Юта, сн. НАСА

Капсулата, носеща първите проби на американската космическа агенция НАСА от астероида Бену, се приземи благополучно в неделя сделобед в щата Юта в Средния запад на САЩ, предаде Франс прес.

Това сложи край на нейното продължило седем години пътешествие в космоса.

Прелитайки покрай Земята, космическият кораб "Озирис-Рекс" освободи капсулата на 100 хиляди километра от нашата планета. След това капсулата с размери на автомобилна гума бе спусната с парашут в пустиня в Юта четири часа по-късно - малко преди 18 ч. българско време, както бе планирано. Тя премина през горната част на атмосферата със скорост около 35 пъти по-голяма от тази на звука. След това претърпява пиково нагряване над 3000 градуса по Целзий, но комбинация от термичен щит и парашути я приземи безопасно в пустинната равнина.

НАСА очаква да получи "почвени" проби от богатия на въглерод астероид, открит през 1999 г. Класифициран е като "близкоземен обект", тъй като преминава сравнително близо до нашата планета на всеки шест години. Според учените вероятността той да удари Земята ще бъде едно към 2700 в края на ХХІІ век.

Те очакват химическият състав на пробите да разкрие нова информация за формирането на планетите преди 4.5 милиарда години и вероятно дори да даде представа как е започнал животът в нашия свят.

Космическият кораб "Озирис-Рекс" напусна Земята през 2016 г., за да изследва астероида Бену,. На сондата ѝ бяха нужни две години, за да достигне широката 500 метра скала и още две години за наблюдение на "космическата планина", преди да направи дръзка поредица от маневри, които успяха да съберат запасите от повърхностни материали.

След като освободи капсулата с пробите, космическият кораб "Озирис-Рекс" се насочи към друг астероид. Тази нова среща няма да се състои преди 2029 г.

Мястото, където е пусната капсулата, ще бъде достигната от екипи с хеликоптери, които ще я преместят в стерилна кабина в Дъгуей. Там вътрешният контейнер с пробите ще бъде отстранен и затворен в азот за по-нататъшно транспортиране до космическия център Джонсън на НАСА в Тексас, където може да започне подробният анализ.

Всички операции са проектирани така, че да се избегне въвеждането на земно замърсяване в пробите, което може да компрометира предстоящите изследвания.

Ако мисията е успешна, тя ще отбележи третата проба от астероид - при това най-голямата, която някога е достигала до Земята. Досега има две успешни подобни мисии на японската космическа агенция, проведени през последните 13 години.

mediapool.bg