Кламер БГ - Новини: Проекти за Украйна, спечелиха наградата за европейски гражданин на 2023

Проекти за Украйна, спечелиха наградата за европейски гражданин на 2023

Общество

|
Пет, 29 Септ 2023г. 15:23ч.
Проекти за Украйна, спечелиха наградата за европейски гражданин на 2023

Лауреатите на на наградата европейски гражданин на 2023 г. Сн.ЕП

Проектът на образователен център "Добро" за интеграцията на украински и български деца от 3 до 18 години и кампанията "Генератори за Украйна" на Манол Пейков получиха наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

Почетните медали бяха връчени днес на тържествена церемония в Народното събрание от членовете на националното жури Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и Цветелина Пенкова (БСП/С&Д) , в присъствието на заместник-председателя на парламента Росица Кирова, еврокомисар Илиана Иванова и украинския посланик у нас Олеся Илашчук.

С наградата се дава признание на инициативи, които допринасят за европейското сътрудничество и насърчаването на общи ценности. Тя се присъжда всяка година от Европейския парламент за проекти, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество, ценностите на ЕС и основните права.

Образователен център "Добро"

Първият лауреат на наградата от България за 2023 г. е социалният проект на образователен център "Добро" на фондация "Фонд Добро", който се реализира с подкрепата на "Уницеф".

Дейността на образователния център включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 години.

Целта на проекта е да помогне на украинските деца да се интегрират в българската общност, като изучават културата, езика, местните обичаи и традиции и намерят български приятели.

Центърът провежда курсове по български, английски и украински език за деца, предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни и развиващи умения дейности. Провеждат се и спортни занимания.

"Изключително много ме радва възможността да връча наградата на фондация "Фонд Добро", защото работейки с деца те полагат усилия да решат проблеми и да създадат условия така, че никога повече да не се сблъскваме с това, което виждаме в момента в Европа - да не се повтарят нашите грешки от миналото", каза евродепутатът Цветелина Пенкова, която връчи приза.

"Генератори за Украйна" на Манол Пейков

Вторият лауреат на наградата от България за 2023 г. е проектът "Генератори за Украйна", осъществен от Манол Пейков.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., енергийната система беше подложена на атаки и това доведе до недостиг на електрозахранване в цялата страна. Хиляди домакинства, обществени организации и институции останаха без ток.

В знак на солидарност с украинския народ и като продължение на своята активна доброволческа дейност, започнала още с началото на войната, Манол Пейков започна кампания за набиране на средства за закупуване на генератори за Украйна.

Кампанията беше обявена на 26 ноември 2022 г. В рамките на една седмица бяха събрани 250 000 евро, с които бяха купени генератори. Те бяха доставени на училища, болници, социални домове и бомбоубежища за осигуряване на светлина и топлина в Украйна. В деня на номинацията на "Генератори за Украйна" - 27 март 2023 г., събраната сума възлизаше на 705 583 евро, а броят на генераторите, изпратени в Украйна - общо 470, се казва в съобщението на Европейския парламент.

При получаването на наградата Манол Пейков отбеляза, че в кампанията са се включили над 30 000 дарители. Той благодари за признанието и посочи, че всичко е започнало с идеята да закупят някакво количество лекарства.

Манол Пейков отбеляза, че за каузата на Украйна в момента са събрали над 2 млн. лева, но има събрани средства и за други големи каузи в помощ на пострадалите след земетресенията в Сирия и Турция.

"Получих наградата от името на хилядите дарители, които се включиха и благодарение на които събрахме над 1.3 млн лева, превърнати в повече от 500 генератора, които изпратихме в над 130 украински селища през последните 10 месеца. Слава на Украйна и на всички доблестни българи, които подкрепят борбата ѝ за свобода", каза Пейков.

Той посочи, че българите са готови да заемат правилната страна на историята и на човешкия морал.

"Проектите, които представяме днес в Народното събрание са само два от многото, които показват, че българските граждани не са безучастни към случващото се в Украйна и са солидарни с украинския народ. Благодаря на г-н Пейков и на всички български граждани, които се включиха в инициативата, показвайки, че ние сме част от европейската идентичност и имаме морален компас, който ни води", каза евродепутатът Андрей Ковачев, който връчи почетен плакет на Манол Пейков за инициативата.

Наградата за европейски гражданин

От 2008 г. насам наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза.

Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България са:

2021 г. - "TheMayor.EU - Европейският портал за градове и граждани";

2020 г. - "Медея" на сдружение "Легал арт център" и "Виждам чрез музика" на фондация "Музика за България";

2018 г. - Архимандрит Партений Фидановски;

2016 г. - Мариана Пенчева и Иван Николов;

2015 г. - Народно читалище "Бъдеще сега 2006";

2014 г. - Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;

2013 г. - Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;

2012 г. - Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия".

Лауреатите на тазгодишната награда бяха оценени през пролетта от Комисия по присъждане на наградата, включваща представители на Европейския парламент и европейски граждански и младежки организации.

Комисията направи своя избор след предварителна селекция, изготвена от българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), Цветелина Пенкова (БСП/С&Д) и Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа), члена на борда на Асоциация Европейска младежка карта България Лилия Еленкова и програмния координатор на Българското училище за политика "Димитър Паница" Биляна Богоева.

mediapool.bg